Roky Erickson på Roskildefestivalen 2007. En kall natt för alligatorer. Foto: Sara Johannessen

Kultartisten Roky Erickson död

Uppdaterad
Publicerad

Artisten Roky Erickson är död. Känd främst som pionjär inom den psykedeliska rocken, fick Erickson med tiden bredare genomslag och etablerade sig som en ikon inom den amerikanska rockmusiken.

Det var som frontman och medgrundare för bandet 13th Floor Elevators som Roky Erickson lade grunden för en lång karriär som musiker, och senare kultartist. På fredagen bekräftade en representant för Rolling Stone att Erickson dött av okänd anledning, 71 år gammal.

”Roky Erickson, en heroisk ikon inom modern rock & roll och en av musikens bästa vänner någonsin dog i dag i Austin, Texas”, heter det i meddelandet.

13th Floor Elevators spelade på sikt en central roll i amerikansk psykedelisk rocks födelse, inte minst med debutalbumet ”The Psychedelic Sounds of the 13th Floor Elevators” från 1966. Något kommersiellt genomslag var det däremot inte frågan om, och när bandet splittrades tre år senare var det utan en enda hit.

Kämpade med psykisk ohälsa

Ungefär samtidigt greps Erickson för innehav av cannabis och hamnade på mentalsjukhus där han fick elchocksbehandling och starka mediciner tills att han 1972 skrevs ut. Erickson fortsatte att spela musik, samtidigt som han kämpade med psykisk ohälsa och sviterna av hans tid på mentalsjukhus.

Även om han ofta nämns i samband med 13th Floor Elevators så är hans album The Evil One från 1981, inspelade med bandet The Aliens, hans kanske mest hyllade med djupa avtryck på bredare rockmusik.

En lång rad rockartister har spelat in egna versioner av hans låter, bland annat svenska Ghost, svenska Hellacopters, ZZ Top, The Jesus and Mary Chain, R.E.M. och The Devil's Blood.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.