Kultur sysselsätter fler än fordon

Uppdaterad
Publicerad

Företag som sysslar med kultur och kreativa näringar har ökat med 20 procent mellan 2007 och 2010. Det framgår i en ny rapport.

Den här typen av företag sysselsätter idag drygt 146 000 människor som kan jämföras med 120 000 i fordonsindustrin. De allra flesta är egenföretagare och arbetar med exempelvis design, film, dataspel, konst och reklam. Och de kulturella och kreativa företagen blir fler, de har ökat med 5 procent per år de senaste åren enligt en rapport från Volante.

– Det här är speciella företag som bland annat utmärks av att en stor del av dem inte vill växa, eftersom de verkar utifrån andra drivkrafter än de kommersiella. Det hindrar inte att vad de gör kan bli kommersiella succéer trots det, se bara på Swedish House Mafia, säger Tobias Nielsen kulturekonom och vd på Volante.

De senaste åren har regeringen haft en handlingsplan för kulturella och kreativa näringar men den har ett slutdatum vid årsskiftet. Det har varit tyst från regeringen om framtidens politik på området. Därför efterfrågar kulturekonomen Tobias Nielsen, i en debattartikel i Svenska Dagbladet, fortsatta satsningar på företag som verkar inom kultur.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer