Kultur sysselsätter fler än fordon

Uppdaterad
Publicerad

Företag som sysslar med kultur och kreativa näringar har ökat med 20 procent mellan 2007 och 2010. Det framgår i en ny rapport.

Den här typen av företag sysselsätter idag drygt 146 000människor som kan jämföras med 120 000 i fordonsindustrin. De allra flestaär egenföretagare och arbetar med exempelvis design, film, dataspel, konst ochreklam. Och de kulturella och kreativa företagen blir fler, de har ökat med 5procent per år de senaste åren enligt en rapport från Volante.

– Det här är speciella företag som bland annat utmärks avatt en stor del av dem inte vill växa, eftersom de verkar utifrån andradrivkrafter än de kommersiella. Det hindrar inte att vad de gör kan blikommersiella succéer trots det, se bara på Swedish House Mafia, säger TobiasNielsen kulturekonom och vd på Volante.

De senaste åren har regeringen haft en handlingsplan för kulturella ochkreativa näringar men den har ett slutdatum vid årsskiftet. Det har varit tystfrån regeringen om framtidens politik på området. Därför efterfrågar kulturekonomenTobias Nielsen, i en debattartikel i Svenska Dagbladet, fortsatta satsningar påföretag som verkar inom kultur.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.