Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det är endast evenemang som kräver ett tillstånd från polisen som omfattas av väskförbudet, menar Anna Engelbert, pressekreterare hos polisen. Foto: Polisen/TT

Kulturarrangör: Otydligt beslut om väskförbud

Uppdaterad
Publicerad

På torsdag spelar systerduon First Aid Kit på Idun på Umeå Folkets hus. Men arrangören tycker att det är svårt att veta hur de ska agera med anledning av väskförbudet.

– Jag förstår att det kan vara otydligt, säger Anna Engelbert Polismyndighetens pressekreterare. 

Petra Edström, evenemangschef på Umeå Folkets hus menar att polisens beslut är otydligt. Edström undrar exempelvis om förbudet också gäller garderoben.

På en direkt fråga om garderoben ber Anna Engelbert att få återkomma när hon kollat vad som gäller. I ett skriftligt svar förklarar hon senare att “Förvaring ska vara utanför eftersom reglerna om väskförbud gäller inne på den offentliga tillställningen/allmänna sammankomsten”.

Kungliga Dramaten tolkar det som att beslutet om väskförbud inte gäller dem, men säger också att man redan idag infört visa åtgärder. 

– Vi kommunicerar redan till publiken, på hemsida och innan besöket, och uppmanar besökare att vänligen hänga av skrymmande ytterplagg i garderoben och att låta bli att ta med större väskor till teatern, säger Kungliga Dramatiska Teaterns pressansvarig Lena Törner i en skriftlig kommentar till SVT.  

– Blir det ändring och totalt väskförbud även kommer gälla oss förhåller vi oss självklart till det. 

Polismyndighetens Anna Engelbert betonar att beslutet om väskförbud bara omfattar evenemang som kräver ett tillstånd från polisen. 

– Alla teaterföreställningar omfattas inte av anmälningskravet. Om man inte omfattas av kravet på anmälan så utfärdar inte heller polisen villkor. Men som arrangör behöver man ändå fundera över vilka säkerhetshöjande åtgärder man kan vidta, säger Anna Engelbert.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.