Med anledning av den förhöjda terrorhotnivån i Sverige inför polisen ett totalförbud mot väskor på samtliga större evenemang i Sverige. Förbudet gäller från onsdagen. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Väskförbud på alla stora evenemang i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Med anledning av den förhöjda terrorhotnivån i Sverige inför polisen ett totalförbud mot väskor på samtliga större evenemang i Sverige. Förbudet omfattar bland annat större idrottsevenemang och konserter.

Beslutet har fattats av Polismyndigheten och gäller från och med onsdagen.

– Det är utifrån rådande säkerhetsläge som vi har bedömt att införa väskförbud på alla större idrottsevenemang från och med i dag. Det är kopplat till att terrorhotnivån ligger på en 4:a, säger Buster Mirow, pressekreterare på nationellt mediecenter hos polisen, till TT.

Polisen specificerar att följande sportligor kommer att beröras: herrarnas fotbollsallsvenska, superettan, svenska cupen, SHL, hockeyallsvenskan, hockeyettan, olika former av Europa-spel och landslagsmatcher inom respektive idrott. Förbudet gäller tills vidare och innefattar även handväskor.

Undantag kan göras

Vidare skriver polisen att undantag får göras för personer som av medicinska skäl har behov av att ta med en väska in på evenemang. De skriver också att det kommer att ”genomföras en enskild bedömning i varje fall om eventet klassas som ett större evenemang”.

Säpo: Hotnivån har inte förändrats

Höjningen av terrorhotnivån från en trea till en fyra genomfördes i augusti. Om det har kommit någon ny information från Säkerhetspolisen, Säpo, som gör att polisen har fattat beslut att förbjuda väskor vill Säpo inte uppge.

– Vi går inte in närmare på vad vi delar för information mellan varandra. Men terrorhotnivån ligger fortsatt på en fyra på den femgradiga skalan, det har inte förändrats, säger Adam Isaksson Samara, presstalesperson på Säpo till TT.

”Kräver mer resurser”

Johan Lindvall, generalsekreterare på Svensk elitfotboll (Sef), säger att beslutet inte går att ifrågasätta.

TT: Hur ska det efterlevas?

– Det här är helt färskt för oss. Klubbarna har i grunden en bra organisation för sina matcher, men det här innebär att de behöver mer resurser. Det kommer ta lite längre tid för folk att ta sig in till matcherna. Det är viktigt att poängtera att klubbarna inte har något ansvar för att ta hand om väskorna som bärs in. Det måste varje enskild individ ta ansvar för, säger Lindvall.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det innebär terrornivå fyra – sju år sedan sist Foto: Pontus Lundahl/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.