Bild från NMR:s demonstration i Göteborg 17 september. Foto: TT

Kulturchefer i Göteborg protesterar mot nazister

Uppdaterad
Publicerad

17 kulturchefer i Göteborg har undertecknat ett upprop mot nazism och kommer den 30 september på olika sätt visa att de står enade mot rasism, nazism och främlingsfrihet.

Samtidigt som den nazistiska gruppen NMR den 30 september planerar att demonstrera i Göteborg kommer de 17 institutionerna, däribland Göteborgs stadsteater, Backa teater, Göteborgsoperan och Röhsska museet, markera att de står enade mot nazism och rasism, enligt uttalandet.

LÄS MER: Nazister tillåts demonstrera i Göteborg

”Det är ofattbart att nazister återigen intar våra offentliga platser. Därför har vi valt att under den dagen, på olika sätt och utifrån våra olika inriktningar, visa att vi står enade mot alla former av nazism, rasism och främlingsfientlighet”, skriver de 17 i uppropet.

”Viktigt att markera”

Polisens beslut att tillåta NMR att demonstrera på Göteborgs gator den 30 september har mötts av hård kritik, och överklagades i veckan av Svenska mässan tillsammans med Bokmässan.

LÄS MER: Svenska mässan överklagar nazistdemonstration

Anna Rosengren, förvaltningsdirektör på Göteborgs stads kulturförvaltning, säger till Kulturnyheterna att agerandet från stadens kulturchefer den 30 september är en viktig markering.

– Beslutet att låta NMR demonstrera har väckt starka känslor hos oss alla och vi vill visa att vi står för att arbeta med demokrati, yttrandefrihet och mänskliga rättigheter – och att vi tar ett tydligt avstånd från allt som rör nazism, rasism och främlingsfientlighet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.