Foto: TT & Linnea Jonasson Bernholm Visa alla (2)
Visa alla (2)

Kulturcoachen om segern: Vi gör det här för att vinna fler matcher

Publicerad

”Kulturklubben” Östersunds FK tog hem matchen mot Hertha BSC. 1-0. Ett fotbollslag med bra segerflyt å det senaste. Men också ett lag som gjort sig kända för sin kultursatsning. Sedan år 2011 har bland annat dans, litteratur och måleri tagit plats som träningsform.
– Vi gör det här för att vinna fler matcher, säger kulturcoachen Karin Wahlén till Kulturnyheterna.

– Det känns jättekul!, utropar Karin Wahlén om segern.

Hon var själv inte på plats på läktaren under matchen. När Kulturnyheterna ringer upp befinner hon sig istället på den svenska kulturvärldens just nu hetaste plats: Bokmässorna i Göteborg.

– Min uppladdning var författarsamtal och de delarna, men sen hittade jag andra som var fotbollsintresserade och vi var på en sportbar som visade matchen och firade, berättar hon.

LÄS MER: Laget som dansar mot toppen

Skrivande, måleri, dans och teater. Spelarna i Östersunds FK drillas inte bara i själva sporten. De uppmuntras också till läsande, dans, skrivande och måleri och samhällsengagemang.

– Vi gör det här kulturarbetet för att vinna fler matcher, och på så sätt är det en form av mentalträning. För blir man modigare utanför planen, blir man också modigare på planen, säger Karin Wahlén.

År 2015 blev laget brett uppmärksammade när en danskoreograf plockades in för att arbeta med laget. Tjajkovskijs klassiska balett Svansjön sattes upp. Det blev lyckat. Amerikanska mediejätten CNN kallar nu laget för ”kulturklubb”.

”Måste träna på att tänka”

Årets tema är att lära sig mer om minoriteters ställning i världen och att särskilt fördjupa sig den samiska kulturen. Till sin hjälp har de hiphop-artisten Maxida Märak som konstnärlig ledare.

Karin Wahlén tar upp ett citat av författaren, och forne elitskidåkaren, Lena Andersson. Att träning inte bara handlar om kroppen.

– Hon har sagt att man också måste träna på att tänka, och träna på utsätta sig för det man inte gjort tidigare.

– Som samhället ser ut med de krafter som finns idag behöver man vara modig, men man behöver också våga stå upp och säga vad man tycker och känner. Och våga finnas där för de som inte vågar.

LÄS MER: Stjärnförfattarens hälsning till ÖFK:s bokklubb

Framgångskoncept för klubben

Att använda kulturen som träningsform verkar ju onekligen vara en bra grej för klubben. Och intresset för att kombinera sport och kultur övriga landet finns också, även om det inte är särskilt etablerat ännu. Men till exempel IFK Värnamo samarbetar med konst och design museet Vandalorum.

Kommer det här gå på export nu när det går så pass bra för laget internationellt?

– Det vore jättefränt! Vi har inte fått några förfrågningar – men jag är öppen för allt, säger Karin Wahlén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer