Kulturminister Amanda Lind håller digital pressträff om fördelningen av krisstödet till kultur. Foto: Anders Wiklund / TT

Ytterligare en halv miljard i krisstöd till kulturen

Uppdaterad
Publicerad

Staten lägger ytterligare en halv miljard i stöd till kultursektorn. Målet är att pengarna ska delas ut tidigt under nästa år.

– En halv miljard, det är ett rejält tillskott. Sen kommer vi självklart behöva fortsätta följa utvecklingen, säger kulturminister Amanda Lind (MP).

Beskedet kom vid en digital pressträff om fördelningen av kulturpengarna från budgetpropositionen. Beslutet om ytterligare stöd är en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna.

Liksom den redan tidigare kommunicerade miljarden som fördelades under fredagen ska även den halva miljarden som tillkommer framför allt stötta det fria kulturlivet.

– Den handlar om att stötta det fria kulturlivet och all den kultur som är beroende av att man träffas och har publik och liveupplevelser, inte minst musiken och scenkonsten är ju väldigt hårt drabbade men också biograferna, säger Amanda Lind. Nu jobbar vi också med en ny pandemilag med målet att den ska kunna träda i kraft senast i mars.

Flera konstområden

Stödpengar ska fördelas i flera konstområden, säger kulturministern, som nämner bild och form, musik, film, teater, dans, cirkus och ordområdet.

– Jag ser att det finns väldigt stora behov inte minst inom det område som Kulturrådet ansvarar för: arrangörer och fria grupper men också de andra grupper som vi nu öppnat upp stöd för, till exempel scentekniker. Men också de enskilda konstnärer som konstnärsnämnden delar ut stöd till, och biografen och filmen, säger Amanda Lind.

Dessutom kommer Filminstitutet att fördela 250 miljoner kronor till hårt prövade svenska filmbranschen.

”Allvarlig situation”

Att kulturen nu får en extra halv miljard, innebär det att den här krisen blivit djupare än ni först trodde?

– Ja, nu är restriktionerna mycket skarpare än de var i somras och i höstas när vi öppnade upp för mer sittande publik. Nu har vi en hård gräns på åtta personer, det är klart att det är en väldigt allvarlig situation.

Finns det någon prognos för hur länge vi kommer ha en åttapersoners-gräns?

– Nej, det blir smittläget som avgör det. Jag menar att den begränsningen är väldigt hård och den ska inte ligga längre än absolut nödvändigt, säger Amanda Lind.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.