Kulturhuset i Stockholm. Foto: Pressbild/Matilda Rahm

Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm stänger för renovering

Uppdaterad
Publicerad

Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm ska renoveras. Under renoveringstiden, som startar vintern 2019, ska verksamheten flyttas till andra platser i hela Stockholm. ”Jag tror inte vi kommer vara samma institution när vi kommer tillbaka”, säger vd Benny Fredriksson till Kulturnyheterna.

Arkitekten Peter Celsings imposanta glasborg på Sergels torg byggdes i slutet av 60-talet och invigdes 1971. Sedan dess har det inte gjorts några nämvärda renoveringar i interiören och nu behöver husets tekniska installationer bytas ut.

– Vi satsar en miljard på att renovera Kulturhuset Stadsteatern, säger Stockholms kulturborgarråd Roger Mogert (S) till Kulturnyheterna.

– Det är förstås en enorm summa, men staden äger byggnaden och Stockholm är en likvid stad med stark ekonomi, det gör att vi kan ha en hög investeringsnivå.

Akut om några år 

Det är ingenting som måste renoveras i dag, men gör man det inte nu, är riskerna höga, menar Mogert.

– Gör vi inget nu skulle det kunna innebära en akut stängning om några år. Och då har vi landat i att det är lika bra att göra allting på en gång.

Kulturhuset Stadsteaterns vd, Benny Fredriksson, är glad över satsningen.

– Jag tycker det är fantastiskt att staden lägger en miljard på detta hus.

Att hela den konstnärliga verksamheten; teater, konstutställningar, författarsamtal, och biblioteket, ska flytta ut under den, om det går enligt planerna, 18 månader långa renoveringen, ser han som ett sätt att närma sig besökarna, snarare än att lämna hemmet.

– Vi kommer kunna vara på olika platser, både i innerstaden och i utkanterna, vi kommer finna nya mötesplatser. Jag tror vi kommer förändras, att det inte kommer vara samma institution som flyttar tillbaka efter renoveringen.

”Finns många scenrum”

Han vill inte berätta om några specifika platser som verksamheten ska ta vägen, men säger att året som kommer blir ett planeringsår, och att han vill samarbeta med det fria kulturlivet och andra institutioner.

Att ersätta stadsteaters alla scener – tillsammans rymmer Stora scenen, Lilla scenen, Klarascenen, Marionett-teatern och Kilen omkring 1500 personer – ser inte Benny Fredriksson som ett problem.

– Det finns många scenrum och många andra platser man kan tänka sig. Och inte tänka sig, säger Benny Fredriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.