Jesper Larsson lämnar jobbet som vd för Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Foto: TT / Matilda Rahm

Kulturhuset Stadsteaterns vd Jesper Larsson avgår

Uppdaterad
Publicerad

Jesper Larsson lämnar sitt uppdrag som vd för Kulturhuset Stadsteatern AB från och med den 15 januari. Det meddelades i ett internmeddelande till personalen under torsdagen, som Kulturnyheterna tagit del av.

Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm gick senare ut med ett pressmeddelande där man bekräftar Jesper Larssons avgång.

Larsson säger själv att verksamheten kräver ett annat ledarskap än det han kunnat leverera.

Vad är det som har fått dig att vilja lämna uppdraget?

– Det är svårt att exemplifiera och klä i ord. Det är snarare en känsla. Man har sitt ledarskap och sitt sätt att vara och jag upplever att jag inte lyckas genomföra det som verksamheten behöver med det ledarskap som jag själv besitter, säger Jesper Larsson till Kultunyheterna.

Han tillträdde hösten 2019 och därmed bara suttit på posten ett drygt år. Under 2020 har Jesper Larsson lett arbetet med en större omorganisation på Stadsteatern som väckt kritik från delar av personalen, något bland andra Dagens Nyheter har rapporterat om.

Hur har personalen reagerat på att du avgår?

– Det finns många som ger uttryck för stor förvåning – att det kommer direkt efter jul och nyårshelg. Pandemin ligger som ett lock över vår verksamhet, och över samhället, så det är inte många som ses heller. Så det är stor förvåning, säger Jesper Larsson.

Samtidigt meddelas att Malin Dahlberg, ekonomichef och vice vd, kliver in som tillförordnad vd från och med den 15 januari till dess att en ny vd rekryterats.

Rekryterades till Kulturhuset 2019

Kulturhuset Stadsteaterns styrelseordförande Kerstin Brunnberg säger att styrelsen, Jesper Larsson och stadsdelskontoret var överens om beslutet.

– Om en utmärkt person inte känner att den kan leverera så får man ta det på allvar. Man får diskutera, jämföra erfarenheter, hitta en lösning och säga tack för det jobb som utförts.

Håller du med om att Jesper Larsson inte har levererat rätt ledarskap?

– Det är hans formulering. Men jag kan förstå de svårigheter han har tagit upp. Det är en väldigt stor och komplex organisation, man kan inte säga annat.

– När vi letar ny vd får vi fila på en kravprofil som är realistisk. Man kan inte sticka under stol med att det kräver sin man eller kvinna.

Omorganisationen som vållat intern diskussion kommer att fortsätta, även utan Jesper Larsson.

– Den är inte färdig och här krävs ett vidare samarbete, säger Kerstin Brunnberg.

Jesper Larsson var tidigare vd för Malmö Live Konserthus och har varit vd och teaterchef för Malmö Stadsteater samt operaproducent vid Det Kongelige Teater i Köpenhamn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.