Folkteatern i Göteborgs hemsida är en av de plattformar som kritiserar i undersökningen. Foto: Faksimil/folkteatern.se

Kulturinstitutioner utestänger funktionsnedsatta

Uppdaterad
Publicerad

En ny undersökning visar att kulturvärlden kämpar med tillgängligheten på nätet. De undersökta hemsidorna missar 74 procent av kraven för att personer med till exempel synnedsättning, motoriska problem eller hörselnedsättning ska kunna använda sajten.

Majoriteten av svenska museum, teatrar och operahus är inte tillgängliga på nätet för funktionsnedsatta. Det visar en ny undersökning från konsultbolaget Funka, som arbetar med tillgänglighetsfrågor.

Svagt resultat

I snitt uppfyller de 67 granskade kulturinstitutionerna bara 26 procent av de internationella riktlinjerna för tillgänglighet. 12 av dem uppfyller inga krav alls på tillänglighet för människor med till exempel syn- hörsel- eller kognitionsnedsättning.

– Resultaten för många kulturinstitutioner är oroväckande svaga. Konsekvenserna är att användare utestängs och målet om ett inkluderande kulturliv inte nås, säger Susanna Laurin, VD på Funka, i ett pressmeddelande.

Undersökningen visar bland annat att Wermlands Operas hemsida är otillgänglig för människor med läs- och skrivsvårigheter, Dalateaterns sajt saknar stöd för hörselskadade och att Stockholms läns museums hemsida inte är anpassad för synskadade.

Krävs för kulturstöd

Bakgrunden till undersökningen är att Statens Kulturråd har som krav att kulturinstitutioner ska ha tillgängliga webbplatser för att kunna motta statsbidrag. Laurin menar att de flesta svenska kulturinstitutioner har höga ambitioner för tillgänglighet, men saknar budgeten som krävs för att anpassa sina hemsidor.

Undersökningen har mätt hur pass bra hemsidorna följer den internationella standarden för tillgänglighet, Web Content Accessibility Guidelines. Testerna visar hur väl gränssnittet fungerar för personer med synnedsättning, motoriska problem, hörselnedsättning, läs- och skrivproblem och kognitiva nedsättningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.