Joppe Pihlgren, VD för Svensk Live och Birgitta Svendén, VD för Kungliga operan. Foto: SVT/Fredrik Sandberg/TT

Kulturinstitutionerna lättade: ”Två meter hade varit förödande”

Publicerad

Från teater- och musikvärden är man tacksam över dagens besked från Folkhälsomyndigheten. Men man hade helst sluppit en maxgräns för publiken.

– Det vore bättre om man överlät åt arrangörerna att göra den bedömningen, säger Mikael Brännvall på Svensk scenkonst.

Flera kulturinstitutioner och livearrangörer välkomnar Folkhälsomyndighetens yttrande om att höja maxgränsen för folksamlingar till 500 och att personerna i publiken inte ska behöva sitta glesare än med en meters mellanrum.

Mikael Brännvall är VD för Svensk scenkonst som representerar 115 teatrar och scenkonstinstitutioner i Sverige. Han är glad att Folkhälsomyndigheten inte gått på regeringens linje, där förslaget var att personer i publiken ska behöva hålla ett avstånd till varandra på två meter.

– Två meter hade varit förödande, det hade inte betytt någon lättnad överhuvudtaget. Det motsvarar en salongskapacitet på 15 procent. En meter är mycket bättre, säger han.

Däremot är han kritisk till att man vill sätta ett tak på 500 personer.

– Vi är tveksamma till ett övre tak. Det vore bättre om man överlät åt arrangörerna att göra den bedömningen, de kan sina teaterhus och scener.

”Positivt att man öppnar upp”

Joppe Pihlgren, VD för Svensk Live, är inne på samma spår.

– Vi tycker att man kan ifrågasätta att man har ett tak på 500. Vi hade hellre sett ett mer flexibelt system, har man flera entréer till exempel, är det lättare att hålla social distans.

– Men det här är ett första steg, absolut. Det är väldigt positivt att man öppnar upp på det här sättet, säger han.

Birgitta Svendén, VD för Kungliga operan, säger att FHM:s besked betyder att operan kan ”närma sig en mer normal situation”. Förutsatt att en maxgräns på 500 personer bara räknar in publik och inte personal.

– Vi är jätteglada för att vi blivit hörda. För vår del kan vi få in 500 i publiken, om man bara behöver hålla en meters avstånd. Det betyder att vi kan ha en beläggning på runt 50 procent, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.