Kulturminister Amanda Lind (MP): Kulturskolan kan öppna

Uppdaterad
Publicerad

Det går att öppna organiserad verksamhet som idrott och kulturskola för barn och yngre tonåringar, meddelade regeringen på en presskonferens under torsdagsmorgonen.

Den 18 december skruvade regeringen åt rekommendationerna rejält. Man meddelade att restauranger skulle vara tvungna att sluta servera alkohol klockan 20 och att all verksamhet som bedrivs av staten, regioner eller kommun som inte är nödvändig, bör stängas ned till och med den 24 januari 2021 på grund av spridningen av covid-19.

I den icke nödvändiga verksamheten ingick den kommunala kulturskolan, som nu får grönt ljus att öppna igen. Sedan december har viss verksamhet varit igång digitalt.

– Vi ser att det har stor betydelse för barnen och de unga tonåringarna att kunna återgå till ett normalläge. Där säger vi att här kan man dra igång organiserad verksamhet. Idrott, kulturskola, öppen fritidsverksamhet både inomhus och utomhus, sade kulturminister Amanda Lind (MP) under regeringens presskonferens.

Avvaktar i Skåne

Jalle Lorensson, ordförande i Kulturskolerådet och chef för kulturskolan i Skåne säger till TT att man avvaktar man med att öppna i Skåne.

– Här är det en drastisk smittspridning just nu. Så det känns inte som läge.

Torgny Sandgren, generalsekreterare för Kulturskolerådet säger att han är initialt positiv till att Kulturskolan kan återgå till ordinarie verksamhet, men att han inte hunnit sätta sig in i förutsättningarna än.

– Det är såklart väldigt positivt om man bedömer att man kan återgå. Det är viktigt för barn med fritidsverksamheter, speciellt när det är stökigt i omvärlden, säger han till Kulturnyheterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.