Robert Aslan (S),ordförande i kultur- och fritidsnämnden Botkyrka. Arkivbild på barn i Kulturskola i Stockholm. Foto: Henrik Montgomery/TT

Gratis kulturskola för barnen i Botkyrka

Uppdaterad
Publicerad

På grund av pandemin har kulturskolans undervisning skett på distans under stora delar av 2020. Nu blir alla kurser på Botkyrka kulturskola avgiftsfria under vårterminen.

– Det är ett sätt att få fler att stanna och ett sätt att visa uppskattning till elever och föräldrar, säger Robert Aslan (S), kultur- och fritidsnämndens ordförande.

Botkyrka kulturskola erbjuder fritidsaktiviteter för barn och unga mellan 3–20 år inom musik, dans, teater och animation. Under pandemin har de fortsatt bedriva sin verksamhet, men på distans.

Den digitala distansundervisningen har fungerat bra för många elever i Botkyrka men den har också inneburit en utmaning för vissa, särskilt för de yngre barnen som behöver mycket stöd från sina föräldrar och för de som är nybörjare på sitt ämne.

– Det har tyvärr lett till att Kulturskolan fått ett minskat antal elever, så för att få fler att stanna och visa uppskattning till elever och föräldrar har vi bestämt oss för att ta bort kursavgiften för den här terminen, säger Robert Aslan (S), kultur- och fritidsnämndens ordförande.

Gratis för både nya och gamla elever

Robert Aslan ser också positiva sidor med distansundervisningen.

– Det är till exempel kanske inte alla barn som har möjlighet att få skjuts till Kulturskolan, och nu kan de få tillgång till den på distans hemifrån, säger han.

Den avgiftsfria terminen gäller både för befintliga elever och nya.

– Vi hoppas att de satsningar vi gör idag resulterar i kulturen i Botkyrka står stark även efter pandemin, säger Robert Aslan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.