Julkalendern 2021 är baserad på böckerna om familjen Knyckertz av Anders Sparring. Foto: Eva Edsjö/SVT

David Sundin spelar mysig tjuvpappa i julkalendern 2021

Uppdaterad
Publicerad

Årets julkalender heter En hederlig jul med Knyckertz och det står klart att huvudrollerna kommer spelas av Gizem Erdogan och David Sundin.

Julkalendern 2021 kommer att handla om tjuvfamilljen Knyckertz, efter böckerna med samma namn. Författaren, Anders Sparring, kommer att skriva manuset till julkalendern.

David Sundin, komiker och skådespelare, gör en av huvudrollerna.

– Det känns jättekul och spännande. Dels för att det är en julkalender, men också för att det är om familjen Knyckertz. Jag har läst de här böckerna för mina barn och tycker de är väldigt mysiga, säger David Sundin.

Nyligen har man kunnat se honom som Dynamit-Harry i Se upp för Jönssonligan, och nu ska han spela pappan Bove i den kriminella familjen Knyckertz.

– Sedan tror jag det är slut på roller som mysig tjuvpappa, säger han.

Fler kända ansikten

Gizem Erdogan, känd från tv-succén Kalifat, spelar mamman i familjen. Och deras två barn, Ture och Kriminellen, spelas av Axel Adelöw och Paloma Grandin.

David Sundin säger att vi kommer få möta många fina skådespelare i årets julkalender, men även andra kända ansikten.

– Det kommer vara folk som kanske inte är så kända som skådespelare, men som vi känner igen, som kommer vara lite av en överraskning, säger han.

Tjuvfamilj i fokus

Johanna Gårdare, programchef på SVT Barn, beskriver berättelsen om Familjen Knyckertz som en humorkalender med mycket igenkänning ”i ett tvärtom-universum”. För i En hederlig jul med Knyckertz är normen att vara kriminell, och vi följer Ture som inte riktigt passar in.

– Han vill inget hellre än att hans familj ska leva ett vanligt liv där ingen sitter i fängelse. Han gör dem besvikna hela tiden när han inte vill gå den kriminella banan, säger Johanna Gårdare.

Julkalendern väcker alltid mycket engagemang och får ibland också kritik. Finns det risk att ämnet kriminalitet skapar debatt?

– Det kan absolut komma kritik kring de moraliska aspekterna. Men jag tycker det är tydligt att den man hejar på i det här fallet är Ture som vill göra rätt och gott, säger Gårdare.

Julkalendern En hederlig jul med Knyckertz sänds i SVT från 1 december.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.