Kulturminister Amanda Lind (S). Arkivbild Foto: Pontus Lundahl/TT

Kulturministern efter möte med kultursektorn: ”Väldigt allvarlig situation”

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen träffade kulturminister Amanda Lind (MP) företrädare för kulturlivet som gav sin syn på vad regeringen bör göra för att avhjälpa en omfattande kulturkris.
– Vi vänder på alla stenar, inga förslag är i nuläget uteslutna, säger kulturministern efter mötet.

Sedan i torsdags har alla evenemang med fler än 500 personer behövt ställas in på grund av spridningen av det nya coronaviruset, något som drabbar kulturarbetare i flera branscher.

Under måndagen träffade socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S), arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) och kulturminister Amanda Lind (MP) företrädare för flera kulturorganisationer som gav sin syn på vad regeringen behöver göra för att hjälpa en bransch i kris.

– Det var väldigt givande och viktigt för mig och de andra ministrarna att få träffa de här aktörerna och få en bättre bild av hur situationen med coronaviruset påverkar branscherna, men också i synnerhet de frilansare och egenföretagare som ju jobbar inom kultursektorn, säger Amanda Lind.

”Inga förslag är i nuläget uteslutna”

Vad har du för kommentar till de åtgärder som föreslås?

– Regeringen presenterade i morse ett kraftfullt paket med anledning av coronaviruset, till exempel att företag och egenföretagare ska få anstånd med sina skatteinbetalningar under kommande år, också retroaktivt från januari, säger Amanda Lind.

Kulturministern säger att en mängd andra förslag har diskuterats och att regeringen kommer att fortsätta analysera olika förslag.

– Vi vänder på alla stenar, inga förslag är i nuläget uteslutna. Det här är en väldigt allvarlig situation och vi fortsätter titta på olika former av åtgärder, säger Amanda Lind.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset och kulturen

Mer i ämnet