Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) och statsminister Stefan Löfven (S) tycker båda at tdet är ett tråkigt besked som Svenska Akademien lämnade i dag. Foto: TT

Kulturministern: ”För litteraturen väldigt sorgligt”

Uppdaterad
Publicerad

Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) tycker att dagens besked från Svenska Akademien om att inget litteraturpris delas ut i år är förståeligt, men sorgligt för litteraturen. Statsminister Stefan Löfven (S) tycker att beskedet skadar bilden av Sverige utomlands.

”Svenska Akademin har haft stor betydelse under lång tid för det svenska kulturlivet, litteraturen och svenska språket i sak. Det är förståeligt att den senaste tidens händelser får konsekvenser i form av att Svenska Akademien beslutar att skjuta upp beslutet att utse årets Nobelpristagare i litteratur”, skriver kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) i skriftligt uttalande till SVT Nyheter.

Det som återstår nu är att bygga upp förtroendet menar hon.

”De är en fristående institution och bär ansvaret för att återbygga förtroendet för sitt arbete. För litteraturen och konsten i stort är allt det som skett också väldigt sorgligt”, skriver hon.

Statsministern: Skadar bilden av Sverige

Även statsminister Stefan Löfven reagerar på dagens besked, som han kallar ”tråkigt”.

– Det är ett mycket prestigefullt och viktigt pris, för litteraturen och kulturen, så det är oerhört tråkigt, säger han till TT.

Samtidigt tror han att dagens besked skadar bilden av Sverige utomlands.

– Det klart att det som hänt i Svenska Akademien skadar, det är absolut inte bra för anseendet. Det är därför det är så viktigt att Akademien nu oförtrutet arbetar vidare för att återupprätta förtroendet. Det tar alltid längre tid än att riva ned ett förtroende, men det är deras uppgift nu att visa sig mogen det, och förhoppningsvis komma tillbaka så att man senare kan dela ut två priser i stället, säger Stefan Löfven till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.