Tre scenarier: Så här kan det gå för BTS. Foto: AP

Kulturministern: Befria BTS från att göra lumpen

Uppdaterad
Publicerad

Ett lagförslag om att ge K-pop-gruppen BTS undantag från att göra militärtjänst debatteras i Sydkoreas parlament. Nu förordar kulturministern lagändringen.

– Det är dags att skapa ett system som också inkluderar populärkulturen, säger Hwang Hee.

Sedan K-pop-gruppens internationella framgångar menar allt fler att BTS bör undantas från värnplikten, för att ostört kunna fortsätta sina karriärer.

Ett lagförslag behandlas i Sydkoreas parlament för att låta bandet slippa. Landets kulturminister uppmanar nu till att man godkänner lagändringen, rapporterar sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.

– Jag tyckte att någon behövde vara den ansvarsfulla rösten nu när det är så mycket debatt inför BTS-medlemmarnas inskrivning, säger Hwang Hee, Sydkoreas kultur- och idrottsminister.

Skillnad på popstjärnor och klassika musiker

Idrottsstjärnor och klassiska musiker med internationellt genomslag har tidigare befriats från värnplikten, efter rekommendation från landets kultur- och idrottsminister.

– Det är dags att skapa ett system som också inkluderar populärkulturen, säger Hwang Hee.

Ett argument för att ge undantag är att de redan gjort en insats för landets status och ekonomi, något som också kulturministern poängterar. Om BTS skulle behöva pausa skulle det vara en stor förlust för nationen, och för hela världen, menar han.

Med nuvarande lagstiftning måste den äldste medlemmen i K-pop-gruppen BTS, Jin (Kim Seok-Jin), påbörja sin tjänstgöring innan slutet av 2022.

Ett beslut väntas komma innan president Moon Jae-ins mandatperiod tar slut i maj i år.

Vad kommer hända med BTS? Vi listar tre olika scenarier i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.