Se utfrågningen av kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S). Foto: SVT

Kulturministern grillad efter kritiserad intervju: ”Vad är svensk kultur?”

Uppdaterad
Publicerad

En dryg vecka har gått sedan den omtalade intervjun med kulturminister Jeanette Gustafsdotter publicerades i SvD. Under torsdagens frågestund i riksdagen frågades ministern ut av oppositionen.

– Anser kulturministern att det finns något som är svensk kultur?, undrade Moderaternas kulturpolitiska talesperson Kristina Axén Olin.

Svenska Dagbladets intervju med kultur- och demokratiminister Jeanette Gustafsdotter (S) förra veckan har blivit uppmärksammad. Ministern kritiseras för att vara otydlig och beskylls för att ha svarat med klyschor om mänskliga rättigheter och värdegrunder.

”Har inte läst allt som skrivits om mig”

Under torsdagens frågestund i riksdagen tog Moderaternas kulturpolitiska talesperson Kristina Axen Olin avstamp i intervjun som hon menade innehöll ”många intressanta frågor som dock blev obesvarade”.

Axén Olin ställde därefter frågan ”vad är kultur?” till ministern.

Jeanette Gustafsdotters svar:

– Jag har inte läst allt som har skrivits om mig. Det är för att jag inte ska tappa fokus på varför jag tog uppdraget: det vill säga att motverka det demokratiska samtalet som drunknar i hat och hot. För att säkra att kulturen finns över hela landet för alla oavsett bakgrund. Och så klart – starka fria oberoende medier.

I KLIPPET: Se utfrågningen av kulturministern i riksdagen.

”Frågor om svensk kultur”

I en replik undrade Kristina Axén Olin: ”anser kulturministern att det finns något som är svensk kultur, och vad är det?”

Frågan kan ses mot bakgrund av att Jeanette Gustafsdotter i SvD:s intervju svarade på vad hon tycker skiljer Socialdemokraternas kulturarvspolitik från Sverigedemokraternas:

”Jag tror en skillnad är att vi vill ha kulturarv i Sverige, de vill ha svenskt kulturarv”, sade hon då.

På frågan från Kristina Axén Olin i kammaren svarade kulturministern:

– Det finns någonting som heter kultur i Sverige. Det är det absolut viktigaste för mig. Det ska finnas kultur i hela landet för alla oavsett bakgrund. Det är A och O. Vi ska inte ha demokratiska samtal som överdränks av hat och hot och vi ska ha fria starka medier. Det vi också ska fokusera på nu är att få ut kris- och återstartsmedel.

Jeanette Gustafsdotter har avböjt intervju. Kulturnyheterna har sökt Kristina Axén Olin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.