Jimmie Åkesson (SD) och Amanda Lind (MP) tycker olika kring kulturpolitiken. Foto: TT

Kulturministern kritiserar Jimmie Åkesson efter uttalanden om kulturpolitik

Publicerad

Debatten har rasat under hösten kring konstens roll efter Sölvesborgs kommuns beslut om att sluta köpa in ”utmanande samtidskonst”. ”Socialistiska politiker har haft riktlinjer om att köpa in samtida, utmanande konst”, säger Jimmie Åkesson (SD) men får nu mothugg av Amanda Lind (MP).
– Det är uppseendeväckande uttalanden, säger kulturministern till DN.

Det var under torsdagen som Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson uttalade sig i en intervju med TT om kulturpolitiken och konstdebatten i Sölvesborg. Om kulturpolitiken sa han bland annat:

– Kulturpolitiken blir viktig nu i den situation man har försatt oss i med segregation, hundratusentals människor som lever här fysiskt men inte mentalt. Om de någonsin ska kunna bli en del av majoritetsbefolkningens gemenskap så måste vi ju tillgängliggöra våra värderingar och vårt kulturarv och vårt sätt att tänka. Det är klart att då får kulturpolitiken en viktig roll.

Angående utvecklingen kring konstinköp i Sölvesborg menade Jimmie Åkesson att den varit ”väldigt politiskt styrd”.

– Det har suttit socialistiska politiker som har haft riktlinjer om att köpa in samtida, utmanande konst. Nu säger vi att det inte ska vara det, utan man ska köpa in konst som människor upplever som... ja, konst som inte splittrar, väcker anstöt eller provocerar, utan som de allra flesta kan tycka är fint och trevligt, och på det sättet skapa sammanhållning i stället för polarisering, säger Jimmie Åkesson till TT.

”Jag häpnar över de här uttalandena”

Nu reagerar kulturminister Amanda Lind (MP) i Dagens Nyheter på uttalandena från SD:s partiledare.

– Det är uppseendeväckande uttalanden och en fruktansvärd syn på det fria konstnärskapet och konstnärskollektivet i Sölvesborg, säger Amanda Lind och fortsätter:

– Jag häpnar över de här uttalandena. Det här bekräftar den auktoritära kultursyn de har och Jimmie Åkesson bekräftar i intervjun att konsten i hans ögon ska vara till för att skapa sammanhållning, inte väcka anstöt och vara till för att utforma ett samhälle enligt Sverigedemokraternas ideal. Det är farligt, säger kulturministern till DN.

Under torsdagen kunde SVT avslöja att regeringen tänker ge myndigheten för kulturanalys i uppdrag att utreda principen för armlängds avstånd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.