Kulturminister Amanda Lind (MP) kritiserades för att hon inte sett en enda Guldbaggenominerad svensk film. ”Mitt jobb som kulturminister är inte primärt att titta på film”, säger hon nu. Foto: TT

Kulturministern om kritiken: Inte mitt jobb

Uppdaterad
Publicerad

Kulturminister Amanda Lind (MP) hamnade i skottgluggen när hon erkände att hon inte sett en enda av de Guldbaggenominerade filmerna i år. Nu slår hon tillbaka mot kritiken.
– Mitt jobb som kulturminister är ju inte att konsumera kultur utan att se till att vi har stabila förutsättningar, säger Amanda Lind till Kulturnyheterna.

Det var när Amanda Lind i samband med Guldbaggegalan förra veckan blev intervjuad av Expressen som det framkom att hon inte sett någon av de filmer som valts ut till tävlan.

Uttalandet fick skarp kritik bland annat av DN:s Helena Lindblad som beskrev Linds agerande som ”så slappt att man baxnar” och menade att kulturministerns val att inte se de nominerade filmerna ”måste ses som en riktig käftsmäll på en bransch som redan ligger ner”.

– Mitt jobb som kulturminister, det är ju inte att konsumera kultur utan det är att se till att vi har stabila förutsättningar, bra finansiering för svensk kultur och svensk film framåt, säger Amanda Lind till Kulturnyheterna.

Amanda Lind tycker att diskussionen om hennes filmintresse har gått över styr.

– Jag tar del av mycket svensk film och gillar svensk film. Jag tycker det är tråkigt att det här har blivit ett slagträ i debatten, säger hon till Sveriges Radios Kulturnytt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.