Guldbaggevinnaren Levan Gelbakhiani: ”Vi har öppnat många dörrar med den här filmen”

Publicerad

Guldbaggegalans stora vinnare var Levan Akins And then we danced som fick fyra baggar, en av dessa gick till en annan Levan, huvudrollsinnehavaren Levan Gelbakhiani. Kulturnyheterna har träffat honom och hans motspelare Bachi Valishvili som berättar att det var långt ifrån självklart att vara med i filmen.

– Igår var det så mycket känslor, det är först idag som jag förstår vad som hände, men det här är ett väldigt viktigt pris för mig,  säger Levan Gelbakhiani som prisas för sin allra första filmroll.  

Filmen om Merab (Levan Gelbakhiani ) och Irakli (Bachi Valishvili), som finner varandra inom den traditionella och strikt hierarkiska georgiska dansvärlden, har väckt starka reaktioner. I Georgien skakades filmpremiären av protester och nationalistiska krafter i landet kallade den för ”sodomipropaganda”.

Tackade först nej till rollen på grund av rädsla

Säkerhetspådraget för att överhuvudtaget kunna göra en film om kärlek mellan två män har varit omfattande och riskerna många. Och först tackade den gulbaggebelönade huvudrollsinnehavaren nej till rollen.

– Antagligen på grund av samhällsklimatet och rädsla. Jag diskuterade mycket med mina vänner och familjen, de sa: ”om du vill göra det, gör det bara”. När jag fick det stödet så tänkte jag att det kanske ändå är en möjlighet och att min familj inte kommer hata mig, säger Levan Gelbakhiani. 

”Ångrade mig inte ens när min vän blev slagen på premiären”

Hans motspelare Bachi Valishvili ger medhåll:  

– Att säga nej till en sån möjlighet på grund av risken att något ska hända hade varit oansvarigt. Jag ångrade mig inte ens när min vän blev slagen med en telefon på premiären!  

Vännen som var på väg till premiärvisningen fick en telefon kastad så hårt mot huvudet att hon fick föras till sjukhus.  

– Det fick mig att känna mig ansvarig och orolig, det är ju vår film som orsakat så mycket tumult, säger Bachi Valishvili. 

Ilskan har ebbat ut

Trots säkerhetsriskerna och protesterna menar bägge skådespelare att det har varit värt det och att ilskan mot filmen trots allt ebbade ut. 

– Jag tror vi har öppnat många dörrar med den här filmen. Jag fick flera meddelanden på sociala medier av människor som hörde av sig och berättade att de äntligen kände att de kunde vara sig själva säger Levan Gelbakhiani.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.