Levan Akin gästade SVT:s Morgonstudion. Hans film And then we danced plockade under måndagskvällen hem sammanlagt fyra Guldbaggar, däribland för Bästa film. Foto: SVT

Guldbaggebelönade Levan Akin: ”Jag drivs av nyfikenhet”

Uppdaterad
Publicerad

Bästa film, bästa manliga huvudroll, bästa foto och bästa manus. Det gick minst sagt bra för Levan Akins hbtq-drama And then we danced på årets Guldbaggegala.

– Jag ville göra något som kändes relevant och viktigt, säger han till Kulturnyheterna.

Levan Akins georgiska uppväxtberättelse i dansmiljö tog hem hela fyra guldbaggar under måndagskvällen. Det är Levan Akins tredje långfilm och den handlar om den unge dansaren Merab som blir förälskad i Irakli, hans främsta konkurrent om en plats i danskompaniet.

– Det som varit kul med den här filmen är att den gjort ett sånt himla avtryck i Georgien trots de negativa reaktionerna, som egentligen är en högljudd minoritet. Stora delar av Georgien och media har omfamnat filmen och Levan Gelbakhiani (som spelar huvudrollen, reds. amn.) har blivit lite som en kändis i Georgien – så det här har varit bra för honom, säger Levan Akin.

Se mer av intervjun i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.