Emelie Garbers jublar över priset för bästa kvinnliga huvudroll och Bianca Cruzeiro vann bästa kvinnliga biroll. Totalt tog scifi-äventyret Aniara hem fyra guldbaggar.

Oväntad succé för rymdångest-drama

Uppdaterad
Publicerad

Den dystopiska scf-fi-filmen Aniara blev en av galans stora vinnare med hela fyra Guldbaggar. Filmen bygger på ett diktverk av Harry Martinson och prisades för både regi, skådespelarinsatser och de visuella effekterna.

En mycket rörd Emelie Garbers tog emot priset för årets bästa kvinnliga skådespelare. Hon tackade sin make för att han tar hand om deras barn när hon arbetar och riktade ett särskilt tack till sin mamma. 

-Det är du och alla ensamstående morsor i världen som sliter som djur och försöker få sina barn att leva ut sina drömmar … Du trodde på mig, sade hon när hon tog emot statyetten.

Emelie Garbers har tidigare vunnit pris för sin rollprestation i Aniara vid filmfestivalen Les Arcs 2018 och hon känns också igen från komediserien Dejta på SVT.

Bygger på diktepos av Harry Martinson

Harry Martinsons diktepos Aniara från 1956 har tidigare blivit till både teater, opera, balett och seriebok men det är första gången som det blir till biofilm. Den utspelar sig på en rymdfarkost som förlorat kursen någonstans rymden och handlar om både dödsångest och klimatångest.

– Jag tänker att tävlingarnas tid är förbi för vi måste krympa som människor för att överleva som art. Det kan inte handla om att vara bäst och ha mest, sade Pella Kågerman när hon och Hugo Lilja tog emot guldbaggen för bästa regi.

Riktade känga till kulturskribenter

Ytterligare en skådespelerska som prisades för sina insatser i Aniara är Bianca Cruzeiro som spelar Isagel. Hon kammade hem baggen i kategorin bästa kvinnliga biroll.

 – Jag är så stolt över att vara en del av Aniara. Vilken jävla film vi har gjort!, sade hon när hon när hon tog emot priset.

Hon talade också om regissörernas mod och riktade en känga till ”somliga kulturskribenter” som påstått att årets nomineringar saknar mod och talade om modet i att göra film av ett diktverk från 50-talet.

Andreas Wicklund, Per Jonsson och Arild Andersson tog hem priset för bästa visuella effekter för sitt arbete med Aniara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.