Foto: Privat/Instagram

Kulturministern: Vi måste visa civilkurage

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Åhléns dragit tillbaka en annonskampanj där en mörkhyad pojke i luciakläder fått utstå rasistiska och hatiska kommentarer, vill nu tusentals människor visa sin kärlek för honom. En av dem är kulturminister Alice Bah Kuhnke.

Kulturministern postade under kvällen en bild på sig själv i vit skjorta och luciakrona tillsammans med kommentaren: ”Kärlek och respekt. Det är inte så svårt”.

– När jag läste att pojkens föräldrar inte orkade längre och vädjade om att kampanjen skulle tas ner, kände jag att det var hög tid för oss andra att kliva in. Det handlar inte bara om pojken och hans familj, det handlar om oss alla.

Efter att det blev känt att varuhuskedjan, på pojkens föräldrars begäran, valt att ta bort bilden på luciapojken från sin kampanj, har en mängd svenskar uttryckt sitt stöd för familjen, däribland kända svenskar som Stefan Holm, Alexandra Pascalidou, Linus Wahlgren, Bianca Wahlgren och Gabriel Fors.

Stefan Holm och Linus Wahlgren är några av de som uttrycker solidaritet med luciapojken i sociala medier. Foto: Skärmdump/Instagram

Alice Bah Kuhnke tror inte att just hennes bild kommer att vara särskilt betydelsefull, men att den tillsammans med alla andra som postat liknande bilder kan göra reell skillnad.

– Vi måste visa civilkurage och jag vet att vi är många. Alla kanske inte har organiserat sig och vi har kanske tagit människors lika värde för givet, men nu är det dags att ställa oss upp och protestera.

Alice Bah Kuhnke säger också att det är viktigt att larma och ta liknande händelser på stort allvar.

– Vi ser i vilken riktning vår omvärld går, vilka vindar som blåser i Europa och världen. Vi måste lära oss av historia och det är bättre att ropa för högt än för sent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer