Inga vaccinationsbevis kommer att behövas. Foto: TT

Kulturministern: Vaccinationsbevis kommer inte att behövas

Uppdaterad
Publicerad

Den 7 september meddelade regeringen att nästan alla restriktioner hävs. Man meddelade även att man skickar frågan om vaccinationsbevis på remiss i fall det skulle behövas för de allra största evenemangen, men nu säger kulturminister Amanda Lind (MP) att vaccinationsbevis inte är aktuella.

Regeringen går vidare med planerna – den 29 september hävs nästan alla restriktioner i Sverige. Inga publiktak eller begränsningar behövs längre för evenemang.

Regeringen har tidigare hållit frågan om vaccinationspass eller bevis öppen. Frågan skickades på remiss för att eventuellt kunna användas under de allra största evenemangen. Men så blir det inte.

Coronapandemin

– Vaccinationsbevis kommer inte att behöva användas för några evenemang när restriktionerna hävs den 29 september, säger kulturminister Amanda Lind (MP).

Förslaget om vaccinpass kommer att finnas kvar som en möjlighet om smittoläget skulle bli värre.

”Vaccin det starkaste vapnet”

Socialminister Lena Hallengren (S) underströk det som regeringen och Folkhälsomyndigheten tidigare sagt – att lättnaderna i restriktionerna inte gäller ovaccinerade, som rekommenderas att fortsätta hålla avstånd och undvika stora evenemang – dock på frivillig basis.

– Den som ändå inte är vaccinerad måste fortsätta vidta försiktighetsåtgärder, rådet till ovaccinerade är att fortsätta hålla avstånd. Vaccin är vårt starkaste vapen mot pandemin, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet