Hundratals gripna efter coronademonstration i Australien

Uppdaterad
Publicerad

Sex poliser har förts till sjukhus efter att ha skadats i samband med en marsch mot rådande coronarestriktioner i den australiska staden Melbourne under lördagen. 235 protestdeltagare har gripits.

Runt 700 personer deltog i lördagens demonstration mot coronarestriktioner i Australiens näst största stad Melbourne. Detta trots den rådande nedstängningen, som innebär att demonstrationen utgjorde en olaglig folksamling.

– Vad vi såg i dag var en grupp demonstrerande som samlades, inte för att demonstrera för frihet, utan helt enkelt för att mucka gräl och slåss med polisen, säger polischefen Mark Galliott.

2000 poliser hade satts in med syfte att hindra demonstranterna från att nå stadens centrala delar.

Sjätte nedstängningen

Melbourne är satt under sin sjätte nedstängning sedan pandemins start. Sammanlagt rapporterades över 500 fall av covid-19 i delstaten Victoria under lördagen.

I landets största stad Sydney i New South Wales planerades en liknande demonstration, men den ska ha avvärjts av polis. Där greps 32 personer, enligt nyhetsbyrån AFP.

Enligt myndigheterna kommer de flesta restriktioner som införts i Victoria, New South Wales och i huvudstaden Canberra fortsätta att gälla fram till att minst 70 procent av befolkningen, 16 år och äldre, är färdigvaccinerad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.