I budgeten, som presenterades tidigare i veckan, vill regeringen se över förutsättningarna för att Konstnärsnämnden ska ingå i Statens kulturråd. Anledningen är att ”öka effektiviteten i statsförvaltningen”.
– Det står i budgetpropositionen att myndigheterna ska få i uppdrag att gemensamt beskriva hur en sammanslagning kan ske. Det kommer att komma och vi väntar på det, säger Mika Romanus till Kulturnyheterna.
Kritiserar förslaget
Konstnärsnämnden har sedan 70-talet varit den enda myndigheten som arbetar mot de enskilda konstnärerna, oavsett konstområde. Statens kulturråd jobbar med stöd till organisationer och institutioner inom kulturen.
Konstnärernas Riksorganisation kritiserar regeringens förslag om att slå samman myndigheterna då man “behöver värna om konstnärsnämndens specifika uppdrag om att ta tillvara på de enskilda konstnärernas intressen”.
Mika Romanus menar att en sammanslagning även kan innebära att kompetens försvinner.
– Om man under en period måste rikta tid och energi åt att jobba med att att forma en sammanslagning så finns det ju risk att personer går vidare till andra uppdrag. Det skulle ju vara olyckligt, eftersom man i dagsläget har en väl fungerande myndighet med mycket kompetens kring de konstnärspolitiska frågorna.
Har diskuterats länge
Att minska antalet myndigheter på kulturområdet har diskuterats länge.
Redan tidigare i vår påtalade kulturminister Parisa Liljestrand (M) i Ekots lördagsintervju just att myndigheterna bör bli färre och att de pengar som politiken lägger på kulturen “äts upp av en för omfattande byråkrati”.
Tidigare kulturminister Amanda Lind (MP) sa då till Kulturnyheterna att “viss spetskompetens går förlorad om myndigheter slås ihop eller försvinner” och att “processen behöver göras med stor klokskap”.
Uppdraget att komma med förslag om hur en sammanslagning mellan Konstnärsnämnden och Statens kulturråd kan genomföras kommer lämnas till berörda myndigheter senare under hösten.