Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Amanda Lind (MP) om kulturministerns utspel: Problemet är att regeringen inte satsar på kultur Foto: TT

Amanda Lind (MP) om kulturministerns utspel: Problemet är att regeringen inte satsar på kultur

Uppdaterad
Publicerad

I Ekots lördagsintervju diskuterade kulturministern Parisa Liljestrand (M) vad som, enligt henne, är ett kulturdepartement med för många myndigheter som leder till att de pengar som politiken lägger på kulturen äts upp av en för omfattande byråkrati.

– När jag öppnade min översta byrålåda så att säga på departementet så poppade det upp diverse saker som blivit liggandes som handlar om att våga fatta beslut, våga städa upp och våga se till att saker och ting inte fastnar i byråkrati, säger hon i programmet.

Under intervjun påtalade hon att de 70 myndigheter under kulturdepartementet bör bli färre. Under tisdagen meddelade dock Parisa Liljestrand till nyhetsbyrån TT att hon överdrivit antalet myndigheter, det rätta antalet är 26.

Enligt henne själv handlade det om ett ”enklare sätt” att uttrycka sig, vad hon egentligen avsåg var myndigheter samt ”bolag, stiftelser och andra institutioner som sorterar under kulturdepartementets ansvarsområde”.

– Det är vår skyldighet att se till att de fungerar på bästa sätt och se om det finns saker man kan göra där för att möjliggöra för mer pengar att komma ut till kulturen.

”Regeringen duckar”

Amanda Lind (MP) var kulturminister mellan 2019-2021 och är i dag ordförande i kulturutskottet. Hon ställer sig tveksam till regeringens prioriteringar i frågan och ser en risk att viss spetskompetens går förlorad om myndigheter slås ihop eller försvinner.

– Sveriges kulturliv är komplext med en mängd olika innehållsområden och verksamheterna behöver organiseras på olika sätt, så den här processen behöver göras med stor klokskap, säger hon till Kulturnyheterna.

Hon ser det samtidigt som rimligt att regeringen ser över myndigheternas effektivitet och berättar att de rödgröna partierna utfört liknande arbete när Lind satt på posten som kulturminister. Dock framhåller hon att problemet med att skattemedel inte når fram inte handlar om mängden myndigheter eller byråkrati.

– När det gäller pengar till kulturen är inte det stora problemet att det sitter fast i myndigheter utan det stora problemet är att vi behöver en regering nu som satsar på kulturen, efter pandemi och inflation. Och där duckar regeringen helt.

Kulturnyheterna har sökt kulturminister Parisa Liljestrand (M) för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.