Kulturinstitutioner uppmanar regeringen att värna ”armlängds avstånd”

Publicerad

“Politikerna ska inte styra över kulturens innehåll”. Det skriver Länsmuseernas samarbetsråd, Svensk biblioteksförening och fackförbundet DIK i ett öppet brev till regeringen. Tillsammans uppmanar de kulturpolitiskt ansvariga att stå upp för att kulturens innehåll ska vara oberoende från politiken.

Brevet riktas till kulturminister Parisa Liljestrand (M), Robert Hannah (L) och Roland Utbult (KD). I brevet uppmanas de att följa principen om armlängds avstånd, det vill säga att kulturlivets innehåll och verksamhet ska vara oberoende från politiken.

Vill se tydlig markering

– Vi efterlyser från riksdagspartierna att ta ansvar för sitt regeringsunderlag och det som är överenskommet i Tidöavtalet i de delar som rör kulturen, säger Ulf Dernevik, generalsekreterare för Länsmuseernas samarbetsråd.

Även Anna Troberg från DIK och Björn Orring från Svensk biblioteksförening har undertecknat brevet.

Brevets avsändare riktar kritik mot flera fall där de menar att Sverigedemokraterna brutit mot principen, eller omtolkat den, i närtid. I en intervju med kulturnyheterna sade SD:s kulturtalesperson Alexander Christiansson nyligen följande om begreppet:

”Definitionen ska innebära att konsten faktiskt på riktigt är fri. Men att jag som politiker också har ett utrymme och en skyldighet gentemot min väljare att ha åsikter när det finns konst som produceras som kan vara provokativ.”

– Man säger att man står för armlängds avstånd men när de här händelserna inträffar blir det tyst. Därför vill vi träffa regeringspartierna och berätta vilka konsekvenser det riskerar att få, säger Dernevik.

Kulturministern: ”Blir förvånad”

Kulturminister Parisa Liljestrand (M) säger att hon välkomnar brevets innehåll men inte håller med om regeringens påstådda tystnad.

– Jag blir lite förvånad att brevskrivarna tycker att regeringen har varit tyst i den här frågan, säger hon och fortsätter:

– Från det att jag tillträdde på den här posten så har begreppet ”armlängds avstånd” varit extremt närvarande i egentligen alla mina åtaganden.

Kulturministern säger att hon är öppen för att träffa brevskrivarna och att hon ser det som positivt att frågan diskuteras.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.