Konstnärsnämndens direktör Mika Romanus och Kajsa Ravin, generaldirektör för Statens kulturråd, ser olika på regeringens förslag. Foto: Jean-Baptiste Béranger/TT

Kulturmyndigheter oeniga om sammanslagning

Publicerad

Kulturrådet och Konstnärsnämnden kan komma att slås samman. Regeringen vill se färre myndigheter för att göra statsförvaltningen mer effektiv och kvalitativ. Men de två myndigheterna är inte överens om sammanslagningen är av godo.

Under måndagen lämnade de båda myndigheterna in en gemensam rapport som regeringen nu ska ta ställning till. Målet är att ha en ny organisation på plats senast 1 januari 2026.

Kulturrådets generalsekreterare Kajsa Ravin är positiv till att Konstnärsnämndens uppgifter kan överföras till och inordnas i Kulturrådet och menar att synergieffekter kan uppstå då de båda myndigheterna kan dra nytta av varandras styrkor och expertis.

Oense om effekterna

Konstnärsnämndens direktör, Mika Romanus, ställer sig mer tveksam till förslaget om en sammanslagning. Hon tror att möjligheten till besparingar är små och att kostnaderna initialt kan öka om Konstnärsnämnden slås samman med Kulturrådet, rapporterar Altinget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.