Kulturorganisationen Selam firar 25 årsjubileum med en konsertmånad på olika scener runtom i Stockholm. Foto: SVT/Åsa Wendel/Selam

Kulturorganisationen Selam firar 25 år: ”Vi har förändrat hela kulturutbudet”

Publicerad

Sedan sent 90-tal har kulturorganisationen Selam breddat svenskt kulturliv genom att arrangera konserter med musik från Afrika, Latinamerika och Västindien. Nu fyller de 25 år och firar med en konsertmånad på olika scener runtom i Stockholm. 

Under åren har musikarrangören Selam bjudit hit internationellt stora artister som Amadou & Mariam och Youssou N'Dour, som lockat publik från alla målgrupper.  

– Hela syftet med att starta Selam var att det saknades kulturutbud för en del målgrupper. Musik från Afrika, Latinamerika och Västindien syntes inte på de offentliga scener vi har, säger Teshome Wondimu, grundare och vd på Selam. 

Firar med konsertmånad

Under hela augusti firar Selam 25 år med en rad konserter runtom i Stockholm. Först ut är peruanska stjärnan Eva Ayllón på Konserthuset den 2 augusti.  

Selam samarbetar även med Stockholms kulturfestival, där sångerskan Yemi Alade tillsammans med somaliska discofunkbandet Dur Dur Band International väntas locka uppemot 20000 människor i publiken, när de senare i augusti uppträder på årets utomhuskonsert på Gustav Adolfs torg.  

”Kommer göra ännu mer”

Förutom att anordna konserter arbetar Selam bland annat med att nå ut med svensk musik världen över, samt med att driva olika utvecklingsarbeten och biståndsprojekt inom kultur runt om i Afrika.  

– Efter 25 år känner vi att vi har ändrat kulturutbudet, men vi har kommit halvvägs och kommer att göra ännu mer, säger Teshome Wondimu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.