Amanda Ginsburg, Miriam Aïda och Nils Landgren har skrivit under ett gemensamt uttalande. Foto: TT

Jazzprofiler: ”Kulturrådets sätt att fördela stöd är föråldrat”

Publicerad

Bara det nyskapande premieras. Den kritiken riktar 43 kända, svenska jazzprofiler i ett öppet brev till Statens kulturråd.

Kulturnyheterna har tidigare rapporterat om att över hälften av landets jazzklubbar får sänkt statligt stöd, eller i vissa fall blir helt utan. Nu riktar över 40 kända jazzprofiler, däribland Miriam Aïda, Amanda Ginsburg och Nils Landgren, hård kritik mot fördelningen.

”Inom stödet till 'det fria kulturlivet' – där fortfarande det mesta av musiken utanför konserthusens och orkestrarnas ordinarie verksamhet huserar – är medlen mycket begränsade och där premieras fortfarande bara det nyskapande. Detta leder till en obalans och i värsta fall en kannibalism inom musikområdet – äldre och nyare initiativ, det experimentella och traditionella måste kunna få verka sida vid sida. Det är så ett hållbart ekosystem byggs”, skriver de i sitt gemensamma uttalande, och fortsätter:

”Sverige behöver ett musiklyft som gör att arrangörer och utövare oavsett musikalisk inriktning kan få jämbördiga villkor – både för att utvecklas konstnärligt och för att värna sina traditioner. Sverige behöver fler musikarrangörer som kan betala rimliga ersättningar till musiker – inte färre!”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.