Kulturredaktören: ”Kommersiellt DDR väntar”

Uppdaterad
Publicerad

Oro råder på Helsingborgs Dagblad efter beskedet om att Bonnier-ägda Sydsvenskan köper upp tidningen.

Tidningens medarbetare informerades om planerna på ett möte vid lunchtid idag, däribland HD:s kulturredaktör Gunnar Bergdahl.

– Det är blandade känslor, mycket oro. Slås tidningarna ihop? Blir det en gemensam kulturredaktion? Än så länge vet vi inte vad konsekvenserna blir, säger han.

Medier

– Själva idén med kultur- och åsiktsjournalistik är att det finns många röster, nu riskerar vi att tappa mångfalden och gå mot en slags kommersiell DDR-journalistik där bara de starkaste överlever.

Stora förändringar

Dagens besked är bara ett i en lång rad av förändringar och omstruktureringar som gjorts i den svenska mediebranschen den senaste tiden, senast för två veckor sedan kom beslutet att TV4 lägger ner sina lokala nyhetssändningar.

– Alla vet att tidningarna ligger illa till ekonomiskt, därför är det svårt att bli helt överraskad. Det går extremt snabbt i dagens medieklimat, säger Gunnar Bergdahl.

– Jag känner stor skepsis gentemot Bonniers ägardominans på den svenska mediemarknaden, samtidigt håller både Dagens Nyheters och Sydsvenskans kultursidor hög kvalité. Man är lite nyfiken på vad som kommer att hända.

Facket oroas

Sydsvenskan ägs sedan tjugo år tillbaka av Bonnierkoncernen – medan tidningen Helsingborgs Dagblad fram till nu har varit ett familjeägt företag.

I dag är många anställda oroliga för att stämningen på HD ska förändras och att de nya ägarna kommer sätta tidningens vinst framför att ha en stor bredd i bevakningen.

– Jag är rädd för att mångfalden i vad vi bevakar kan försvinna. Vi har ju haft någorlunda nostalgiska ägare som tyckt att det demokratiska uppdraget är viktigt. Jag är inte säker på att Bonniers tycker det, säger fackklubbens ordförande Hedvig Juhasz Toth.

”Vi kommer bli färre”

Sydsvenskans chefredaktör Lars Dahmén konstaterar att det kommer bli fler nedskärningar inom det nya företaget.

– Vi kommer att bli färre men hur många färre kan jag inte svara på i dag, säger han till Kulturnyheterna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet