Staffan Forssell, generaldirektör på Kulturrådet, och Svensk Scenkonsts vd Ulrika Holmgaard. Foto: Kulturrådet och Anders J Larsson/Svensk Scenkonst.

Kultursamverkansmodellen − många obesvarade frågor

Publicerad

21 län ska ersättas med sex storregioner enligt ett förslag som lades fram för regeringen under förra veckan. Detta är något som även kan påverka den regionala kulturpolitiken och den omdebatterade kultursamverkansmodellen. Det här har varit ett av de stora kulturpolitiska debattämnena i Almedalen i år.

Kultursamverkansmodellen innebär att Sveriges landsting och regioner, istället för staten, bestämmer vilka som ska få kulturstöd. Betalningen ska staten och landstingen dela på. Modellen infördes 2011 och har fortfarande inte riktigt hittat sin plats.

Under Almedalsveckan har frågor som fortfarande inte har fått några tydliga svar diskuterats, som exempelvis styrningen, mellan staten och regionen, finansieringen och frågan om vem som egentligen bär ansvaret för kulturen?

− De frågorna måste vi ha svar på och hitta en lösning innan vi går in i sex nya stora regioner och i sådant fall tillåter att kultursamverkansmodellen permanentas som den ser ut idag, säger Ulrika Holmgaard, vd Svensk Scenkonst. 

”Blir en större kraft”

Frågorna kring kultursamverkansmodellen har varit många och nu är de ännu fler. De sex nya storregionerna kan bli verklighet under 2023 och den största frågan är vad som kommer att hända med kultursamverkansmodellen då.

− Jag tror att det är positivt. Det blir en större kraft ute i regionerna att kunna omfördela om man så vill och kanske också en bättre ekonomi totalt till kulturen, säger Staffan Forssell, generaldirektör för Kulturrådet. 

Men när kultursamverkansmodellen trädde i kraft så var målet att kulturen skulle komma närmare medborgarna och om man går från 21 län och regioner till sex blir inte det lite kontraproduktivt?

− Jag tror att det finns utvecklingsmöjligheter när en region har en större ekonomisk massa att kunna göra utvecklingsprioriteringar. Det är till fördel för medborgarna. Modellen har varit framgångsrik i den aspekten att det har blivit ett större politiskt intresse för kulturen och det har också blivit mer pengar i den aspekten att regionerna har satsat mer pengar. Det här är ytterligare en möjlighet att göra ytterligare satsningar, säger Staffan Forssell.

Kulturpolitiken på agendan

En stor del av kulturdebatten i Almedalen har handlat om kulturens plats i samhället, att få upp kulturpolitiken på agendan. Men där kvarstår det fortfarande många frågor inför framtiden i regionerna.

− Jag får inte riktigt svar på om ansvariga politiker har hittat vägen in för kulturen, att ta den platsen som jag tror alla inser är väldigt viktig, säger Ulrika Holmgaard.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kulturen i Almedalen

Mer i ämnet