Kultursatsningar i ny budget

Uppdaterad
Publicerad

Idag presenterar regeringen sin budget. Biblioteken, kulturskolan och frilansande kulturarbetare är några av dem som får mer anslag.

I fredags presenterade kulturministern Alice Bah Kuhnke (MP) tillsammans med finansministern Magdalena Andersson (S) en satsning på att införa gratis inträde på statliga museer. Den nygamla reformen kommer att kosta 80 miljoner kronor och finansieras av skattehöjningar.

Biblioteken och kulturskolan

10 miljoner kronor respektive 100 miljoner kommer att satsas på folkbiblioteken och kulturskolan. I dagsläget ligger den genomsnittliga kostnaden för kulturskolan på 658 kronor per termin, och enligt Vänsterpartiet som stödjer regeringen i frågan skulle satsningen med 100 miljoner innebära att kostnaden sänks med cirka 250 kronor per termin.

Kulturdepartementet bekräftar även för Kulturnyheterna att regeringen ska lägga 10 miljoner de kommande fyra åren på folkbiblioteken. Pengarna ska användas till att öka möjligheterna att låna e-böcker, samt till en nationell biblioteksstrategi. 

20 miljoner till frilansare

De kulturarbetare som försörjer sig som frilansar lever i en osäker tillvaro med inkomstbortfall mellan olika jobb. Därför vill de nu skjuta till 20 miljoner till de så kallade scenkonstallianserna som anställer frilansande scenkonstarbetare och betalar ut lön mellan uppdragen. I dagsläget får scenkonstallianserna 62 miljoner, en summa som ska höjas till 82 miljoner.

Den 23 oktober lämnas regeringens budgetproposition till riksdagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturbudgeten 2014

Mer i ämnet