Mattias Andersson, teaterchef och konstnärlig ledare för Dramaten. Foto: Jonas Ekströmer – Jessica Gow/TT

Kulturscener i kläm när Folkhälsomyndigheten skärper kraven

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndigheten skärper restriktionerna i tre län, på grund av det förvärrade smittoläget, och uppmanar allmänheten att avstå från sammankomster. Samtidigt är publikgränsen tänkt att höjas på söndag till 300 personer.

På söndagen har regeringen tänkt att höja publikgränsen höjas till 300 personer, men från och med idag så införs skärpta restriktioner i Stockholms, Västa Götalands och Östergötlands län. Folkhälsomyndigheten uppmanar allmänheten att bland annat avstå från att delta i konserter och föreställningar.

– På Dramaten var vi vansinnigt glada förra veckan med nya 300-gränsen, vi såg fram emot att äntligen kunna möta publiken igen, säger Mattias Andersson, teaterchef och konstnärlig ledare för Dramaten, som poängterar att han främst är orolig för samhället – och menar att man måste vara ödmjuk inför läget i världen.

Stor administrativ insats

Han tror att verksamheten tar stryk av de många besked som kommer om restriktioner.

– Det tär verkligen på alla medarbetare på Dramaten att gång på gång ställa in sig på något och sedan dras mattan undan igen.

Nu väntar en stor administrativ insats för att lösa och lämna tillbaka pengar för förra veckans sålda biljetter inför den nya gränsen på 300-personer i publiken.

50-gränser fortsätter att gälla

Gränsen på max 50 personer i publiken fortsätter att gälla i Västra Götaland. Samma sak gäller i Östergötland och Stockholms län meddelar att de avser att göra det också. Även regionerna Uppsala och Skåne behåller sina 50-gränser.

Daniel Tervaniemi är en del av ägarfamiljen bakom Rasta group som äger Trädgår’n i Göteborg och ordnar nattklubbar och musik, samt verksamheter på Ullevi och Skansen. Han säger att det hade varit lättare för dem att stänga helt än att pendla mellan olika besked.

– Vi var jäkligt hoppfulla inför att få köra i gång igen, men just nu känns det som att vi hela tiden blir intryckta i ett hörn. Vi måste ha öppet för att de inte lägger på ett förbud. Förbud mot hade varit mycket bättre, då hade vi kunnat få stöd, säger han och fortsätter:

– Att ha ett ställe som tar 2000 – 3000 pers som bara får ta in 50 är omöjligt att driva för att få in tillräckligt för att betala hyra och framför allt personalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.