Foto: SVT

Kulturtidskrifterna räddade – nedskärningen flyttas

Uppdaterad
Publicerad

De 15 miljoner som skulle tas från kulturtidskriftsstödet flyttas till en helt annan post.

I går meddelade kulturutskottets ordförande Per Bill (M) att han tagit åt sig av kritiken mot att kapa kulturtidskriftsstödet med över 75 procent och att betänkandet ska ses över i kulturutskottet ytterligare en gång.

Tas från regionerna

Nu har man gjort det och kulturtidskrifterna kan andas ut. Nedskärningen på 15 miljoner kommer flyttas till en helt annan utgiftspost.

Minskat stöd till kulturtidskrifterna

– De pengarna kommer tas från regionerna i stället, säger Kulturutskottets viceordförande Gunilla Carlsson (S), till Kulturnyheterna.

En anslagspost som är på närmare 1,3 miljarder.

– Bidrag till regional kulturverksamhet är den största enskilda posten vi har, säger Jochum Landin på handläggare på Kulturrådet.

Inte öronmärkt

Nedskärningen till regionerna är inte öronmärkt, utan kulturrådet kommer att kunna ta lite här och var.

Gunilla Carlsson är glad att stödet till Kulturtidskrifterna nu blir orört, men tycker ändå nedskärningen är olycklig.

– 75 procent mindre till Kulturtidskrifterna hade betytt slutet för många av dem. Var man än plockar pengarna ifrån är det olyckligt, säger Gunilla Carlsson, men nu kan man så att säga smeta ut besparingarna. Om man jämför är 15 miljoner lite i en post på 1,3 miljarder kronor.

Beslutet ska klubbas i riksdagen i eftermiddag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Minskat stöd till kulturtidskrifterna

Mer i ämnet