Kulturvalet 2018: Centerpartiets viktigaste valfrågor

Publicerad

Kulturella näringar och mer kultur på landsbygden. Det brinner Centerpartiet för.

Kulturpolitiska förslag:

  • Sänk dansbandsmomsen – idag ligger momsnivån vid en musikkonsert där publiken sitter på 6 procent. Men om publiken ska dansa till musiken – då ligger momsen på 25 procent.
  • Låt ett antal framträdande regionala scener även få status som nationella scener. Exempel: låt Kungliga operan ta över Dalhalla i perioder.
  • Ett nationellt kulturhuvudstadsår – där en svensk stad skulle få stå i fokus varje år.

– Olika orter och kommuner i landet ska få vara en nationell kulturhuvudstad under ett år. Då sätter vi ju lampan och riktar vårt kulturintresse just på den kommunen, som dels får visa upp vad som finns men även låta kulturen komma dit, säger Per Lodenius.

Kulturpolitisk talesperson:

Per Lodenius, svensklärare, folkdansare och kulturpolitisk talesperson för Centerpartiet som vill lyfta och stärka kulturen i hela landet med sin så kallade ”decentraliserade kulturpolitik”. De vill till exempel lägga mer pengar än regeringen på samlingslokaler, för att främja bland annat amatörkultur.

– Samlingslokaler är en viktig del av infrastrukturen i hela landet, både för professionell kultur och amatörkultur.

Ideologi:

Centerns ideologi utgår från en humanistisk människosyn, en ekologisk natursyn och med decentralisering som det viktigaste medlet till förändring. I deras kulturpolitiska program lyfts de kulturella näringarna fram och att det finns en stor tillväxtpotential.

De tror att ett ökat samspel i kulturfrågor mellan engagerade eldsjälar, politik och näringsliv kan skapa förutsättningar för bland annat turism och jobb.

Ni satsar mycket på tillväxt och kulturella näringar. Finns det en risk att kulturen hamnar i andra hand när den ska användas till att gynna någonting annat? 

– Det är två olika saker. Vi satsar på kulturen för kulturens skull. Sedan ser vi också möjligheten att satsa ytterligare på exempelvis besöksnäringen. Som exemplet med det rörliga kulturarvet som vi jobbar mycket med när det handlar om kulturarv, säger Per Lodenius och fortsätter:

– För det första är det viktigt att bevara arvet med veteranbilar, gamla båtar och tåg. Det är en del av vår historia men de är också viktiga för vårt civilsamhälle, samtidigt skapar du en marknad med renovering av bilar och så vidare.

Kulturnyheternas Per Andersson analyserar Centerpartiets kulturpolitik. Foto: SVT

PER LODENIUS KULTURKONSUMTION

Visa

Per Lodenius lyssnar fortfarande på cd-skivor och har ”några tusen” i hyllan men ofta blir det något av Al Jarreau. 

Han läste senast Thanks, Johnners: An Affectionate Tribute to a Broadcasting Legend av Jonathan Agnew.

Skulptören Anders Jansson är en av favoritkonstnärerna.

Per Lodenius är väldigt förtjust i gamla musikalfilmer, främst med Fred Astaire.

Den senaste konstupplevelsen var en kyrkokonsert i Hedvig Eleonora kyrka i Stockholm.

FLER KULTURPOLITISKA FÖRSLAG FRÅN CENTERPARTIET

Visa
  • Utred möjligheten att införa avdragsrätt för förstahandsinköp av konst för företag.
  • En ny företagsform, ingångsföretag, för småskaliga företag med högst 250 000 kronor i omsättning och med en schablonskatt på 25 % på omsättningen. ”Det skulle underlätta för kulturskapare som kan ägna mer tid åt sin kreativa verksamhet och mindre tid till administration.”
  • Ta fram underlag och statistik vad gäller tillgänglighet till kultur för personer med funktionsnedsättning för att uppnå de kulturpolitiska målen.
  • Ta fram underlag och statistik vad gäller folkbildningens, amatörkulturens och samlingslokalernas vikt för att uppnå de kulturpolitiska målen.
  • Utöka Skapande skola till att gälla även gymnasiet.

Källa: Motioner som lämnats till kulturutskottet under den allmänna motionstiden hösten 2017.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - #dinröst

Mer i ämnet