Kulturvalet 2018: (KD): Litteraturkanon och fritidspeng

Publicerad

Litterär klassikerlista, fritidspeng och utökat stöd till trossamfunden. Det vill Kristdemokraterna med sin kulturpolitik.

Kulturpolitiska förslag:

 • Ge Forum för levande historia i uppdrag att informera om den våldsbejakande islamismens brott.

 • Utöka stödet till trossamfunden.

 • Återinför fritidspengen, som innebär att hushåll med knappa ekonomiska resurser kan söka max 3000 kronor per barn och år att lägga på fritidsaktiviteter.

 • Inför en klassikerlista med litterära verk, men också filmer och musik, som alla elever ska ta del av under sin skolgång: ”Det Sverige som skildrades av August Strindberg, Selma Lagerlöf, Per Anders Fogelström och Astrid Lindgren innehåller många ledtrådar till varför dagens Sverige ser ut som det gör. Förstår man det förflutna kan man också lättare förstå vår nutid. Klassikerlistan är därför en viktig del i att återupprätta det klassiska bildningsidealet.”

Är det politikers uppgift att bestämma vilka böcker som ska ingå i läroplanen?

– Absolut inte, utan det vi säger är att det ska vara experter på dessa områden som ska ta fram den här listan på viktiga verk, säger Roland Utbult, kulturpolitisk talesperson för Kristdemokraterna.

Finns det något riskabelt med att slå fast att det här är den klassikerlista som gäller i Sverige?

– Det är ju ingen som kommer att lära sig och anamma alla namn och titlar på listan men man kan i alla fall få en bild av vad som hänt tidigare i historien. Och man kan fånga upp en del viktiga kunskaper om livet i den här litteraturen från förr. Det är ingen risk utan det är något som kan berika varje människa.

Forum för levande historia

Varför tycker KD att Forum för levande historia ska få i uppdrag att informera om den våldsbejakande islamismens brott?

– Mot bakgrund av det som hänt med våldsam terrorism i islams namn, den våldsbejakande islamismen, inte islamism i stort. Och eftersom Forum för levande historia arbetar med att se på kommunismens och nazismens brott tycker vi nu att det är dags att titta på den våldsbejakande islamismens brott. För oss är det en viktig ståndpunkt, säger Roland Utbult.

Det finns andra våldsbejakande religioner och ideologier, varför lyfta fram just den?

– Den har ju konsekvenser in i vår tid. Jag menar att det är absolut försvarbart och viktigt att lyfta detta.

Kulturpolitisk talesperson:

Roland Utbult är även musiker och ibland kombinerar han de båda rollerna och sjunger i talarstolen i Riksdagshuset.

– Jag kommer att arbeta för att kulturen ska ha en viktig plats i vårt parti och i debatterna. Jag har ju faktiskt sjungit tre gånger i debatter i kammaren. Det kan vara ett sätt att lyfta hur viktig den här frågan är, att använda de gåvor man har, säger han.

Kulturnyheternas Per Andersson analyserar Kristdemokraternas kulturpolitik Foto: SVT

Ideologi:

Kristdemokraterna grundar sin ideologi i kristen etik och fokuserar på det okränkbara människovärdet, värdet av familjen, förvaltarskapstanken och broderskapstanken.

– Det tjusigaste uttrycket för vad våra värderingar står för finner man i läroplanen för grundskolan, om vad vi bygger det här samhället på. Det handlar om kulturarv men också om det vi lever i just nu, människovärdet, respekt för vår miljö, jämlikhet och kanske framförallt solidaritet med de svaga och utsatta, säger Roland Utbult.

ROLAND UTBULTS KULTURKONSUMTION

Visa

Roland Utbult lyssnar på Claude Debussy, Carole King och Van Morrison.

Han läste senast ett antal böcker av Thomas Sjödin, bland annat Det händer när du vilar.

Claude Monet och impressionisterna är uppskattade konstnärer.  

Filmen Sully av Clint Eastwood är en av favoritfilmerna och den senaste konsertupplevelsen var Ariadne på Naxos på Göteborgsoperan.

FLER KULTURPOLITISKA FÖRSLAG FRÅN KRISTDEMOKRATERNA

Visa

Från Kristdemokraterna:

 • Se över möjligheten att göra det skattemässigt förmånligt för företag och privatpersoner att finansiellt bidra till kultursektorn.
 • Utökat stöd till kultursamverkansmodellen.
 • Se över grundläggande moment kring företagande och entreprenörskap i konstnärliga utbildningar.
 • Fem miljoner till insatser som lyfter kulturarvet: ”Kristdemokraternas satsning sammanfaller med EU:s beslut (april 2017) att göra 2018 till europeiskt kulturarvsår. Det handlar om att främja det europeiska kulturarvets roll som en del av den kulturella mångfalden. Att lyfta de värden som vårt samhälle vilar på där västerländsk humanism och kristen tradition varit helt grundläggande.”

Från enskilda eller flera riksdagsledamöter från Kristdemokraterna:

 • Skapa ett museum/center över Raoul Wallenbergs gärning.
 • Låt Nobelmuseet i Karlskoga ingå i statens Nobelsatsning.
 • Utred nivån för den individuella visningsersättningen för konstnärer i syfte att ge professionella kulturskapare skäliga inkomster.
 • Se över hur den så kallade enprocentsregeln kan förstärkas som tumregel vid byggnation i regi av stat, landsting/regioner, kommuner och privata byggbolag.

Källa: Motioner som lämnats till kulturutskottet under den allmänna motionstiden hösten 2017.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - #dinröst

Mer i ämnet