Låtskrivare kritiserar förslag på ny AI-lag: ”Skandal”

Uppdaterad
Publicerad

EU har lagt fram ett förslag för en ny lag gällande AI. Nu går en rad europeiska organisationer inom kultur samman och kritiserar lagen – som de menar riskerar att förstöra den europeiska kultursektorn.

– Det är en skandal för Europas kreatörer, säger Helienne Lindvall på European Composer and Songwriter Alliance.

AI-teknik bygger på tidigare släppta verk, och det här väcker frågor inom upphovsrätt. Flera har varit kritiska till att kreatörer utnyttjas av den nya tekniken, som beskrivs som ett juridiskt ”vilda västern”.

EU håller på att ta fram ett ramverk för en ny lag kring AI-teknik, men nu går en rad europeiska organisationer inom musik, film och litteratur samman och kritiserar lagförslaget. Något som tidigare uppmärksammats av Musikindustrin.

I propositionen formulerar EU ett undantag gällande upphovsrätt, som ger AI-teknik rätt att använda verk, utan tillstånd, så länge det används till fiktion eller satir.

– Det är ju nästan allting, säger Helienne Lindvall, ordförande för ECSA, European Composer and Songwriter Alliance, till SVT och fortsätter:

– Det täcker så otroligt mycket, det är ett väldigt konstigt undantag tycker vi.

Öppet för tolkning

AI-teknikens utveckling går snabbt och lagstiftningen hinner inte alltid med. Helienne Lindvall beskriver det som ”frustrerande att förhålla sig till lagar som är gjorda för 1900-talet”, som menar att lagstiftningen öppnar för problematiska tolkningar.

– Det är väldigt löst. Vi tycker för det första att ska finnas en transparens kring vad som används, och att det inte får tas utan tillstånd, säger Helienne Lindvall och fortsätter:

– Om de inte stärker upphovsrätten inom AI så är det en skandal för Europas kreatörer. Det kommer förstöra möjligheterna till en inkomst.

”Katastrof för europeiska ekonomier”

ECSA har jobbat själva med att trycka på makthavare berättar Helienne Lindvall, men för att ge ytterligare tyngd släppte ECSA ett gemensamt uttalande med organisationer inom andra kulturyttringar.

– Om det är något vi är bra på i Europa så är det film musik och teater. Skyddar vi inte det så kommer det verkligen bli katastrof för många europeiska ekonomier, och de flesta tech-företag som använder vårt material är i USA – inte i Europa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.