Konstnären Astrid Sylwan är i tvist med Kungälvs kommun. Foto: SVT

Konstnär i infekterad tvist med kommunen – fick inte betalt för sitt arbete

Uppdaterad
Publicerad

För två år sedan bestämde sig Kungälvs kommun för att lägga ner konsthallen Strandverket i Marstrand. Konstnären Astrid Sylwan fick då ett mail där det stod att hennes planerade utställning inte skulle bli av – och att hon inte skulle få betalt för det arbete hon lagt ner.

– Jag hade jobbat hela hösten med detta, tackat nej till flera olika saker, och nu skulle jag plötsligt inte få ett öre, säger Astrid Sylwan.

Hon stämde då kommunen för att få ersättning för sitt arbete. I morgon, torsdag, kommer domen i Göteborgs tingsrätt.

Fick uppdraget 2018

På Strandverket i Marstrand har bland andra Lars Lerin, Maria Miesenberger och Hilma af Klint ställt ut. Men sedan Kungälvs kommun tog över verksamheten 2016 har den varit hotad.

I augusti 2018 kom konsthallens konstnärlige ledare Pål Svensson överens med Astrid Sylwan om att hon skulle producera en platsspecifik utställning, för öppning påsken 2019.

Enligt Sylwan arbetade hon med detta fram tills att kommunen strax före jul 2018 beslutade att lägga ner verksamheten.

”Nästan komiskt”

Enligt kommunens inlaga till tingsrätten har inte konstnärlige ledaren rätt att göra några överenskommelser med konstnärer, och man hävdar dessutom att Astrid Sylwan borde ha förstått att kommunen hade dålig ekonomi, eftersom det stått att läsa i Kungälvs-Posten.

– Det är ju nästan komiskt. Att jag skulle behöva prenumerera på lokaltidningen för att förstå att jag nog inte skulle få betalt för mitt arbete, säger Astrid Sylwan.

”Kan inte förstå kommunen”

Strandverkets tidigare konstnärlige ledare Pål Svensson är också kritisk till kommunens agerande.

– Jag kan inte förstå hur kommunen kan utsätta en tjänsteman, det var ju det jag var på Strandverket, för en sådan här behandling. Jag fick ju klä skott för allt som hade gått fel. Men ännu värre var hur de behandlade konstnären.

Fler konstnärer vill stämma kommunen

Katarina Renman Claesson, jurist på Konstnärernas riksförbund, ser allvarligt på det inträffade.

– Det finns en stor oro att kommunen och dess jurister ignorerar den ordning som finns i konstvärlden, där muntliga avtal är det som gäller.

I potten ligger dryga rättegångskostnader för den förlorande parten, och ett prejudikat för hur offentliga konsthallar ska styras i framtiden. Dessutom väntar ett antal konstnärer på att stämma Kungälvs kommun på pengar, om Astrid Sylwan vinner målet.

Kungälvs kommuns jurist Mats Mikulic har avböjt intervju med Kulturnyheterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer