Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Göteborgsoperans konstnärlige ledare Henning Ruhe berätta om att 19 av 45 i kören är coronasmittade. Foto: Foto: Adam Ihse / TT

Coronautbrott i körer skakar om: ”Måste hitta nya regler”

Uppdaterad
Publicerad

Körsång har visat sig vara en högriskaktivitet när det gäller spridning av coronaviruset. Både Göteborgsoperan och Danmarks radiokör har nyligen upplevt omfattande smitta bland sina sångare.

– Vi är bestörta, säger Henning Ruhe, konstnärlig chef vid Göteborgsoperan.

I förra veckan testades 26 körsångare i Danmarks radiokör positivt för covid-19, och nyligen rapporterade Dagens Nyheter att 19 av 45 medlemmar i Göteborgsoperans kör har drabbats.

Utbrottet på Göteborgsoperan tros ha startat vid en repetition den 2 december, då ett flertal av koristerna som deltog ska ha känt sig krassliga efteråt.

– Vi har stoppat alla aktiviteter med kören och andra stora grupper direkt så att inget mer händer, säger Henning Ruhe, konstnärlig chef vid Göteborgsoperan.

Få repeterar

Bland Sveriges mest välkända körer – Kungliga operakören, Norrlandsoperans kör, Malmös operakör, Göteborgs operakör och Radiokören – är det bara Radiokören som fortfarande har fysiska repetitioner med 16-20 körsångare.

– Vi följer utvecklingen i världen och i andra körer, men vi är inga smittskyddsexperter som gör egna bedömningar utan vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer, säger Josef Beltzikoff, Kör- och orkesterchef för Radiokören.

Smitta trots åtgärder

Att coronaviruset sprids snabbt bland körsångare är i sig inget nytt. I augusti smittades flera sångare på Norrlandsoperan, trots att kören vidtagit säkerhetsåtgärder.

– Vi vidtog alla skyddsåtgärder och fick hjälp att planera verksamheten tillsammans med en virolog, ändå spreds smittan, säger Petra Kangas, kommunikationschef på Norrlandsoperan.

Efter ett försämrat coronaläge står Tyskland inför en period med ännu hårdare restriktioner – från och med onsdagen 15 december införs bland annat ett särskilt förbud mot kyrkosång, rapporterar den kristna dagstidningen Dagen.

Gäller även amatörer

Henning Ruhe vid Göteborgsoperan tycker att det är extra sorgligt att körerna tystnar just i juletid.

– Detta gäller inte bara professionella körer utan även alla amatörer, hur trevligt är det inte att sjunga julsånger ihop inom familjen?, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer