Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se rummet där kronprinsessan Victoria lekte att det fanns krokodiler som barn. Foto: SVT/Rikard Collsiöö

Kungligheterna visar upp barndomens platser: ”Slottet är stort när man är liten”

Uppdaterad
Publicerad

Kungliga slottet i Gamla stan i Stockholm är inte bara en viktig symbol – det är också många kungligheters barndomshem. Kung Carl XVI Gustaf, hans syster prinsessan Christina och kronprinsessan Victoria visar inför nationaldagen upp rummen där de har lekt krokodil, sprungit av sig och levt vardagsliv som barn.

– Ibland fick man komma upp hit och springa i salarna. Det var spännande, läskigt och fullkomligt fritt – beroende på vem man var med, säger kronprinsessan Victoria i SVT:s dokumentär Kungliga slottet.  

Kronprinsessan bodde i Kungliga slottet fram till att hon var drygt fyra år. Hennes pappa Kung Carl XVI Gustaf tillbringade hela sin uppväxt i södra flygeln på slottet. 

”Respekt för slottet”

– Jag blev uppfostrad med att man har respekt för slottet. Man har respekt för de vackra rummen och inredningen, möbler, alltihop. Jag var aldrig någonsin ute på egna vägar och försökte hitta spännande rum att vara i, säger kung Carl XVI Gustaf.  

– Det är ju stort, slottet, när man är liten. Många mörka, stora rum.

Se fler av slottets alla kända och okända platser i första avsnittet av ”Kungliga slottet”  som sänds i SVT1 den 13 juni klockan 20:00, eller se båda avsnitten på SVT Play redan nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.