Kvinnliga artister släpper hyllningslåt för #metoo

Uppdaterad
Publicerad

Under hösten svepte #metoo-rörelsen som en löpeld genom artistvärlden i form av initiativ som #tystnadtagning, #visjunger ut och #närmusikentystnar.

Nu lämnar den svenska kvinnliga sångareliten ett bidrag för att rörelsen ska kunna leva vidare i form av låten Vad dom än säger.

I november 2017 skrev över 2.000 kvinnor i musikbranschen under uppropet #närmusikentystnar, där de beskrev sexuella trakasserier och övergrepp inom musikbranschen.

Uppropet fick mycket uppmärksamhet och nu har 56 av landets kvinnliga artister från en mängd olika musikgenrer gått samman och producerat låten Vad dom än säger.

Kampanjen #MeToo

Pernilla Söderblom, medlem i gruppen Vo Pam och en av initiativtagarna till projektet, berättar för Kulturnyheterna att hon dock började att skriva låten redan innan hela #metoo-rörelsen exploderade.

– Det var för ett år sen jag skrev de första tonerna och textraderna till den här låten utifrån mina och mina vänners erfarenheter. Och jag tillägnade den till de flickor som kommer att komma till den här världen, säger hon.

”Är en påminnelse till alla”

Projektet inleddes efter att Pernilla och hennes kollegor i Vo Pam skickat en förfrågan i Facebookgruppen När musiken tystnat – en förfrågan som ledde till ett enormt gensvar på hundratals svar.

Och syftet med Vad dom än säger är att se till att #metoo-rörelsen efter det senaste halvårets enorma uppmärksamhet inte försvinner, säger Pernilla Söderblom.

– Vi hoppas ju att den här låten bidrar till att den här rörelsen inte dör ut. Den är en påminnelse till alla. Vi arbetar med musik och det här är det sätt som vi kan världen påminda, säger hon.

Enligt Kajsa Grytt, som är en av de medverkande artisterna, var det självklart att ställa upp på initiativet.

– Att säga ja till en kraft, till en gemensam energi, där man behöver backa varandra och ifrågasätta sig och inte säga ”det där har inte med mig att göra”. Det har med mig att göra, säger hon.

Nettointäkterna från låten, som släpps 22 mars, kommer oavkortat att skänkas till RoKS, Riksorganisationen för Sveriges kvinnojourer och tjejjourer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet