Lilla Namo. Foto: Pressbild

Få kvinnor fick nominering

Uppdaterad
Publicerad

Det blir mest killar som får gå hem med priserna från årets Kingsizegala i Stockholm. Oavsett hur publiken har röstat.

Elliphant, Lilla Namo, Gnučči, Linda Pira, Cleo och Silvana Solo... De är bara några av de aktuella, kvinnliga musiker som brukar räknas till den svenska hiphopen med systerkategorier.

Några av de nämnda musikerna är nominerade på Sveriges största hiphopgala – Kingsizegalan – som hålls ikväll. Men en snabb räkning visar att det överlag är extremt få kvinnor som har kunnat bli framröstade till vinnare. Precis som förra året.

Svenska musikgalor

4 av 64 är kvinnor

I de tolv musiker-kategorierna, som Årets låt, Årets nykomling och Årets live, har juryn bakom Kingsize nominerat 65 olika personer och grupper. Bland dessa 65 namn finns endast fyra kvinnor: Lilla Namo, Silvana Solo, Mary's Mine och Gnučči.

Målet med Kingsizegalan är att ”lyfta all den kreativitet och initiativrikedom som finns runt om i landet”, och särskilt den utveckling som genren har upplevt de senaste åren. Men finns det verkligen såhär få kreativa kvinnor i de ibland kallat urbana musikgenrerna?

”Det är beklagligt”

Kulturnyheterna bad Tobias Carlsson, chefredaktör för tidningen Kingsize (som ordnar galan) och juryordförande, att ge sin kommentar varför att bara fyra av 65 nominerade musiker är kvinnor, på hiphopens egen gala:

– Det är naturligtvis beklagligt ur ett genusperspektiv att inte fler kvinnor har nominerats. I vårt statut för galan har vi dock ställt ett albumkrav (med några undantag) och det faller sig så att vi i dagsläget inte har fler albumsläpp inom genren från kvinnliga artister.

Drar gräns vid fullängdare

Tobias Carlsson menar att det blir ett för omfattande och svårt arbete att ta med även de artister som inte gav ut något fullängdsalbum förra året, när juryn tar fram de nominerade genom att sätta poäng.

Chefredaktören säger också att juryn som består av drygt 20 personer har valt bland många fler artister, och att kvinnliga kandidater ”kan ha gallrats bort” i den processen.

Utvärderar efter galan

När Kulturnyheterna frågar om Kingsize kan tänka sig att lägga till fler kategorier utan albumkrav, för att på så sätt kunna lyfta fler duktiga kvinnor, menar Tobias Carlsson att Kingsize redan jobbar med jämställdhetsfrågan.

– Vi arbetar aktivt redaktionellt med att uppmärksamma kvinnliga artister och profiler. Vi har dessutom en kvinna som ansvarig utgivare och en kvinna som projektledare för galan. Det finns alltid utrymme för att gå igenom vad vi kan förbättra inför framtiden och det kommer vi utvärdera efter att årets gala gått av stapeln.

Kulturnyheterna bär på plats

Kvällens Kingsizegala hålls på Hamburger Börs i Stockholm. Konferencier är Sarah Dawn Finer och uppträder gör bland andra det kreativa kollektivet som brukar arrangera klubbar: Femtastic. Läs om alla nominerade här.

Kulturnyheternas filmkritiker Kristoffer Viita, som råkar vara ett stort fan av hiphopmusik, är på plats. Hans recenserande reportage publiceras här på Kulturnyheternas sajt efter galan.

Vi kommer även att rapportera kvällens vinnare här på svt.se/kultur.

Dessa kategorier...

... räknade Kulturnyheterna på:

Årets låt, Årets album, Årets grupp, Årets soloartist, Årets nykomling, Årets producent, Årets Reggae/Dancehall, Årets Soul/R&B, Årets live, Årets battlerappare, Årets DJ och Årets Youtube-hit.

Bortvalda kategorier i snabbräkningen är t.ex. Årets tv-spel, Årets klubb och Årets bäst klädda – sådant som inte är jämförbart med andra populärmusigalor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenska musikgalor

Mer i ämnet