David Ellsberg under spionagerättegången 1973 och under en manifestation för Chelsea (då Bradley) Manning 2013, inför att hon skulle ställas inför rätta. Manning frigavs 2017. Foto: AP/TT

Läckte hemliga dokument om Vietnamkriget – nu får han Palmepriset

Uppdaterad
Publicerad

Amerikanen Daniel Ellsberg tilldelas Olof Palmepriset på 100 000 dollar, motsvarande närmare 890 000 kronor, för ”sin djupa humanism och sitt storartade mod”. Ellsberg var visselblåsare under 70-talet och avslöjade lögner och läckte hemliga dokument om Vietnamkriget.

Palmepriset delas årligen ut till någon som gjort ”särskilt betydande insatser i Olof Palmes anda”.

I år går priset till visselblåsaren Daniel Ellsberg som på 70-talet läckte 7000 sidor hemliga regeringsdokument till tidningen New York Times. På så sätt kunde tidningen avslöja att fyra amerikanska presidenter dolt fakta och ljugit för folket om kriget i Vietnam.

De så kallade Pentagon papers hör till en av de mest avgörande läckorna i USA:s historia.

Nixon-regeringen lyckades efter de första artiklarna 1971 få ett domstolsbeslut som tvingade New York Times att stoppa Pentagon papers-publiceringarna. Beslutet hävdes senare i högsta domstolen och publiceringarna kunde fortsätta. Flera tidningar fick även tillgång till dokumenten (något som bland annat skildrats i Hollywood-filmen The Post).

Ställdes inför rätta

Ellsberg ställdes inför rätta 1973 för spionage och riskerade 115 års fängelse. Han friades dock då regeringen använt sig av olagliga metoder för att hitta uppgifter som kunde vändas emot Ellsberg – bland annat bröt sig tre män in hos hans psykiatriker.

Männen tillhörde den enhet i Nixon-regeringen som kallades Plumbers, som även bröt sig in i det demokratiska partiets huvudkontor. Avslöjandet som följde (1973) blev känt som Watergate-skandalen och ledde till president Richard Nixons avgång.

Daniel Ellsberg har sedan dess skrivit flera böcker och tilldelades 2006 Right livelihood-priset som brukar beskrivas som ett alternativt Nobelpris.

Palmepriset delas ut i Stockholm den 30 januari.

Källor: New York Times, Nationalencyklopedin och Britannica.

Daniel Ellsberg

Daniel Ellsberg föddes 1931 och är en före detta militärstrateg.

Mellan 1954 – 1957 tjänstegjorde han inom den amerikanska militären.

1962 skrev han en doktoravhandling på Harvard-universitetet.

Daniel Ellsberg anställdes av det amerikanska försvarsdepartementet i mitten av 60-talet för att analysera krigsinsatsen i Vietnam. Efter att ha tillbringat två år i landet och följt trupperna blev han övertygad om att kriget inte gick att vinna.

När han kom tillbaka till USA skrev han en topphemlig rapport och började så småningom göra kopior av rapporten för att offentliggöra den.

1971 läckte han rapporten till tidningen New York Times, efter att ha misslyckats med att få kongressledamöter att intressera sig för den.

Daniel Ellsberg har även tagit ställning för Wikileaks och visselblåsaren Chelsea Manning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.