Lågkonjunkturen bra för museer

Uppdaterad
Publicerad

Lågkonjunktur och svag kronkurs gynnade museerna förra året. Besökarna strömmade till som sällan förr.

– Vi är nöjda och lite utmattade, säger Mathias Andersson, marknadsansvarig vid Vasamuseet i Stockholm.

Han kan summera drygt 1,1 miljoner besökare för 2009. Det är ett nytt rekord som kan förklaras av att många svenskar av ekonomiska skäl valt att semestra hemma och av att turister från våra nordiska grannländer och euroområdet lockats till Sverige för att det är billigt här.

– Vi har en hög andel utländska besökare och jobbar väldigt aktivt mot den utländska marknaden. God tillgång på lågprisflyg och att det var en väldigt stark kryssningssäsong förra året spelar nog också in, säger Mathias Andersson.

Miljödebatt ett lyft

Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm tillhör också landets mest besökta museer.

Liksom andra statliga museer märkte Naturhistoriska en kraftig minskning av besökarantalet efter regeringens beslut att återinföra entréavgifterna 2007. Nu pekar det uppåt igen, delvis av samma orsaker som för Vasamuseet.

– I vårt fall har också hela miljödebatten och klimatdebatten under förra året gjort att fler människor kommer till oss, det ser vi distinkt. Vi är ju Sveriges miljömuseum och många vill lära sig mer, vill kunna ta ett ansvar, säger överintendent Jan Olov Westerberg.

Nordiska museet i Stockholm upplevde en kraftig minskning sedan den fria entrén togs bort men kunde 2009 räkna in nära 218 000 besökare, en ökning med tre procent jämfört med året innan och den bästa siffran på tio år.

– Jag tror att vi har ökat vår synlighet på ganska bred front, inte minst med vår satsning på mode under 2009. Vi har sett att vi haft väldigt bra besökssiffror med anledning av det, så det är jättekul, säger Karl Thorson, pressansvarig vid Nordiska museet.

Mode dragplåster

Mode har varit dragplåstret nummer ett även för Röhsska designmuseet i Göteborg. Där noterar man en ökning av besökssiffrorna med nära två procent för 2009.

– Vi hade en jättesuccé här under hösten med tre modeutställningar samtidigt, vilket lockade väldigt mycket ny publik. I år ska vi fortsätta att bredda målgrupperna så att fler känner att vi är deras museum, säger enhetschef Anders Jimgren.

Även de svenska djurparkerna hade ett lysande 2009, visar en rundringning som Dagens Industri gjort.

Det lyckade året förklaras dels med att det var ett bra väder för djurparksbesök, dels med lågkonjunkturen som fick många att semestra i Sverige i stället för att åka utomlands.

TT

Fakta: Besöken för de stora

Besökssiffrorna 2009 för några av landets museer:

Vasamuseet, Stockholm, 1 154 615 (ökning 1 procent)

Nordiska museet, Stockholm, 217 893 (ökning 2,9 procent)

Röhsska museet, Göteborg, 110 867 (ökning 1,8 procent)

Källa: Museernas besöksstatistik/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.