Läkare: Pussy Riot-medlem förgiftad

Uppdaterad
Publicerad

Pjotr Verzilov, medlem i det ryska regimkritiska punk- och aktivistkollektivet Pussy Riot, blev sannolikt förgiftad. En läkare på det sjukhus i Berlin där Verzilov vårdas sedan i helgen säger på en presskonferens att det inte finns någon annan förklaring till Verzilovs tillstånd.

Läkaren säger också att Verzilovs tillstånd har förbättrats och att han inte längre svävar i livsfara, men att han fortfarande behöver intensivvård.

I somras greps Verzilov och ytterligare tre medlemmar i Pussy Riot efter att sprungit in på planen under finalen i fotbolls-VM i Ryssland. Den 30 juli släpptes de efter att avtjänat sina straff på 15 dagar – för att genast bli gripna av polis igen, anklagade för andra brott.

I slutet av förra veckan insjuknade Verzilov och hans familj och vänner misstänkte att han blivit förgiftad eftersom han förlorade såväl synen som tal- och rörelseförmågan. I lördags flyttades han från Moskva till universitetssjukhuset Charité i Berlin, på familjens begäran.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.