Eurovisionscenen 2019. Foto: AP/TT

Här är länderna som får tävla i Eurovision

Uppdaterad
Publicerad

Eurovision song contest är förknippat med Europa, men det är inte bara europeiska länder som deltar – varför får till exempel Australien vara med?

Europeiska radio- och tv-unionen (EBU) som anordnar Eurovision består inte bara av länder i Europa, vilket innebär att även länder som Israel, Armenien och Georgien, som geografiskt inte räknas till Europa, kan delta.

Det finns även länder som har möjlighet att delta, men som av olika skäl avstår och samarbetspartners till EBU som velat vara med, men som inte fått.

Eurovision Song Contest 2019

EBU-länder som avstår

Algeriet, Egypten, Jordanien, Libyen och Vatikanstaten har alla tv- och radiobolag som tillhör EBU, men har aldrig deltagit i Eurovision. Libanon skulle tävla första gången 2005, men ville inte sända Israels bidrag. Enligt reglerna måste alla bidrag visas och Libanon drog sig ur.

Turkiet har inte deltagit sedan 2012. Landets tv-bolag har varit missnöjda med att reglerna ändrades 2009, så att 50 procent av rösterna avgörs av publiken och 50 procent av jurygrupper. Dessutom är fem länder automatiskt kvalificerade.

Conchita Wurst. Foto: AP/TT

Det har spekulerats i Turkiet skulle kunna ställa upp igen, men så sent som förra året meddelade det turkiska tv-bolaget TRT att de inte ämnar ställa upp, eller sända, ESC så länge ”deltagare som Conchita Wurst är med”.

Marocko har deltagit en gång, 1980. Det är enda gången en låt på arabiska sjungits av en Eurovision-deltagare.

Några regioner och länder som vill/velat vara med

Färöarna, Katalonien och Skottland

Det färöiska tv-bolaget Kringvarp Føroya uppfyller kraven för ett EBU-medlemskap, meddelade det i slutet av 2018. Färöarna tillhör formellt Danmark, men har haft självstyre sedan slutet av 40-talet. Om Färöarna går med i EBU skulle ESC-deltagande kunna bli aktuellt.

Den spanska regionen Kataloniens tv-kanal TV3 siktar på EBU-medlemskap och skulle då helst skicka en Eurovision-deltagare som sjunger på det egna språket, katalanska. Det spanska bolaget RTVE ska enligt uppgift motsätta sig detta.

Hade folkomröstning i Skottland lett till landet blev självständigt från Storbritannien hade ett man även brutit sig ur brittiska BBC, skapat ett eget bolag och tävlat med egen deltagare.

Kazakstan

Landet har sänt Eurovision sedan 2010 och blev det blev EBU-medlem 2015. 2018 deltog landet i junior-upplagan av ESC och hoppades att årets upplaga kunde bli landets första i ”stor-Eurovision”, men så blev det inte. ”Frågan kommer att diskuteras”, löd Eurovisionchefen Jon Ola Sands kommentar.

Varför får Australien vara med?

Australiska Eurovisonfans i Ukraina 2017.

Sedan 2015 tävlar Australien i ESC. Landet bjöds in som gästtävlande när ESC fyllde 60 år och temat vara ”bygga broar”. Sedan dess har landet fått fortsätta delta och i början av året meddelade EBU att de får vara kvar åtminstone till år 2023.

De 41 länder som deltar 2019

Albanien

Armenien

Australien

Österrike

Azerbajdzjan

Vitryssland

Belgien

Kroatien

Cypern

Tjeckien

Danmark

Estland

Finland

Frankrike

Nordmakedonien

Tyskland

Georgien

Grekland

Ungern

Island

Irland

Israel

Italien

Lettland

Litauen

Malta

Moldavien

Montenegro

Nederländerna

Norge

Polen

Portugal

Rumänien

Ryssland

San Marino

Serbien

Slovenien

Spanien

Sverige

Schweiz

Storbritannien

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision Song Contest 2019

Mer i ämnet