Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mohammad Rasoulof tävlar med filmen ”The seed of the sacred fig” på filmfestivalen i Cannes. Foto: Vianney Le Caer/AP/TT

Landsflyktige regissören i Cannes: ”Jag hade tur”

Uppdaterad
Publicerad

Med två timmar på sig innan han skulle gripas, piskas och kastas i fängelse bestämde sig Mohammad Rasoulof för att fly från sitt hemland Iran.

Nu är han i Cannes för att presentera tävlingsfilmen "The seed of the sacred fig" – och säger till TT att det sker med blandade känslor.

– Jag känner för mina skådespelare och mina medarbetare som inte kan vara med och fira att filmen visas här. De flesta av dem är kvar i Iran, de blir trakasserade, de är i ständig fara.

Filmen handlar om en familj där fadern har blivit utnämnd till undersökningsdomare med hopp om att stiga i graderna. Ute på gatorna börjar protesterna efter det att den unga Mahsa Amini dött i händerna på sedlighetspolisen. Pappan är en av de som på löpande band avkunnar dödsdomar, medan hans två döttrar tar de protesterandes sida.

Svar

Eftersom han tidigare suttit i fängelse och i samband med det blivit förhörd har Rasoulof kunnat studera det hela inifrån. ”The seed of the sacred fig” visar upp de svar han fann, säger han.

Filmen gjordes självfallet under stort hemlighetsmakeri och det var svårt för honom att filma ute på gatorna (demonstrationerna skildras genom verkliga mobiltelefonfilmer).

– När vi filmat en tredjedel fick jag veta att det åttaåriga fängelsestraff jag dömts till snart skulle bli verklighet. Min advokat sade att han skulle överklaga och att jag kunde ha tid på mig.

– Jag hade tur, vi hann, jag såg till att allt material fördes ut ur landet för att redigeras där. Jag sade: "Vad som än händer med mig, följ manuset, klipp färdigt".

Bara timmar

När detta var gjort hade Mohammad Rasoulof några timmar på sig innan han skulle gripas. Vad skulle han göra? Han insåg att fängelse skulle leda till passivitet och bestämde sig för att fy.

– Jag gick runt hemma, såg ut genom fönstret, sade adjö till mina blommor. Jag ringde en vän som kom med kontanter, jag skulle inte kunna använda mina kreditkort. Jag kördes till ett säkert ställe, där jag kunde utnyttja bekantskaper från min tid i fängelse – de kunde sätta mig i kontakt med människosmugglare.

Nu är Rasoulof landsflyktig och säger med sorg i rösten:

– Det är första gången jag lämnat mitt land utan returbiljett. Det känns märkligt.

Fakta: Mohammad Rasoulof

Ålder: 52 år.

Familj: Ett barn.

Bor: "Någonstans i Europa".

Yrke: Regissör.

Tidigare filmer: Bland annat "Iron island", "En hederlig man", "There is no evil".

Aktuell med: "The seed of the sacred fig" som tävlar på filmfestivalen i Cannes.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.